L’Institut Confuci de la Universitat de València celebra el seu sisè aniversari
L’Institut Confuci celebra el seu sisè aniversari amb nombroses activitats sobre Xina
L’Institut Confuci de la Universitat de València celebra amb nombroses activitats culturals el seu sisé aniversari, des de l’actuació ‘Vent d’Orient’ de balls tradicionals xinesos fins a conferències, concerts, exposicions de fotografia i pintura dels artistes Luis Baylón, Judas Arrieta i Cai Yinlong. A més, s’inaugurarà una nova seu en el carrer Serpis, en el Campus dels Tarongers, que amplia l’oferta educativa a diferents titulacions.
L’Institut Confuci de la Universitat de València és una institució creada amb la finalitat de promoure el desenvolupament de l’ensenyament, la llengua i la cultura xineses. Aconseguint una important projecció des que va obrir les seues portes el 28 de novembre de 2007, en tan sols sis anys, s’ha posicionat com un dels millors Instituts Confuci, amb dos reconeixements a un dels vint millors Instituts Confuci del món (2008 i 2009) i també en dues ocasions com un dels trenta millors equips directius d’Instituts Confuci (2011 i 2012).
Amb motiu del seu sisè aniversari s’ha programat fins a divendres que ve, 29 de novembre, una sèrie d’activitats gratuïtes i obertes a tot el públic. La programació començà dilluns amb la conferència ‘Xina Traduïda’, a càrrec de Tyra Díez. Llicenciada en Filosofia i doctoranda en cinema documental xinés, Tyra acostarà al públic el paper de la traducció literària en la nostra relació amb Xina.
Gala de Danses Populars Xineses ‘Vent d’Orient’
Les activitats continuen hui dimarts 26 amb una Gala de Danses populars xineses realitzada per la Universitat d’Estudis Internacionals de Xangai. La gala tindrà lloc en el Palau de Congressos a les 19 hores i s’interpretaran diferents tipus de danses populars xineses, tant antigues com modernes i ètniques. Entre elles, destaquen ‘L’aparició de la mitja lluna’, ‘Una nit a Pequín’, ‘Shaoduoli’, ‘Esplendor’, ‘Gessamí’, ‘Poble de Chi Sang’, o ‘La cançó de la Terra’. Totes aquestes peces artístiques expressen vivament la fluïdesa: expressió sentimental i simbòlica de l’encant de les danses xineses. També conjuminen diferents manifestacions artístiques populars, com arts marcials, les tradicionals màscares de l’òpera de Pequín o música neofolklòrica interpretada per instruments musicals xinesos: erhu, pipa, cítara xinesa, yangquin. Entre elles, és important la dansa ‘Nit profunda’. Aquesta dansa conté elements de l’òpera de Pequín, i mostra la bellesa del moviment de les mànigues i l’elegància de la dona xinesa. Un espectacle apte per a tots els públics i entrada lliure fins a completar l’aforament.
Dimecres, 27 de novembre, a les 19 hores, s’inaugurarà la nova seu de l’Institut Confuci de la Universitat de València, que ampliarà amb aules, nova biblioteca i una major oferta educativa a diferents titulacions.
La cerimònia del sisé aniversari està prevista per a dijous que ve, dia 28 de novembre, a les 19 hores, en el Saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació amb una nit Mediterrània de la Cultura Xinesa. Aquesta activitat, en col·laboració amb l’Institut Confuci de Barcelona, comptarà amb una cuidada selecció de lectures de Poesia Clàssica Xinesa, i de les Analectes de Confuci. L’esdeveniment s’acompanyarà d’una degustació de te xinés i música. A les 20 hores tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘Art Xinés: Una selecció d’obres de Cai Yinlong’. Cay Yinlong és un artista consagrat amb obres de gran impacte i profunditat visual. És president de l’Associació de Recerca sobre la pintura Pocai. Va ser alumne del gran mestre i pintor Xinés Zhang Ding, l’artista més reconegut de la pintura Jiaomo i el primer amic xinés de Picasso. Té publicats diversos llibres sobre pintura xinesa.
Divendres que ve, dia 29 de novembre, a les 19 hores, en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, es presentarà la conferència ‘Anem-nos a Xina’, impartida per Judas Arrieta, que farà un recorregut per les exposicions i activitats realitzades per artistes espanyols a Xina, així com els reptes i problemes existents a l’hora de promocionar l’art espanyol a Xina. A les 20 hores tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘Icones de la Destinació’, de Luis Baylón i Judas Arrieta, una mostra que arreplega dues visions de la cultura xinesa, des de la pintura, el dibuix i la fotografia.
El fotògraf Luis Baylón (Madrid, 1958) presenta una sèrie de retrats dels habitants de Pequín en blanc i negre, mostrant el caràcter d’una població que oscil·la entre la familiaritat i la modernització més extrema. Baylón ha realitzat nombroses exposicions, entre les quals destaquen ‘Guirigato’, en el Canal d’Isabel II de Madrid; ‘Benarés’, en el Museo das Peregrinacións de Santiago de Compostela; i ‘Autogarabatos’, en el Museu de Terol. Ha col·laborat en publicacions, com Ajoblanco, El País Semanal, El Europeo, El Mundo Magazine o Tentaciones.
L’artista basc Judas Arrieta (Hondarrabia, 1971) indaga, a través de la fusió de la iconografia popular xinesa i occidental, pels diferents elements folklòrics i la idiosincràsia pròpia d’ambdues cultures. La mostra, composta per una sèrie de dibuixos, està acompanyada pel mural ‘Kung Fu Art’. La seua obra es troba en col·leccions tan importants, com la Institution of Chinart Museum de Pequín, el Guggenheim de Bilbao, la Fundació Antonio Pérez de Cuenca i Casa Àsia de Barcelona.
Les activitats finalitzaran amb el concert de Parmesans a les 21:30 hores. El grup PARMESANS, alter ego del grup DWOMO, presentarà un recital íntimament lligat amb el folk musical xinés i la seua cultura. Un conjunt d’activitats que acosta l’intercanvi cultural i la unió intercultural.♦