Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Sis projectes passen a la segona ronda per aconseguir finançament a través de la campanya SUMA UPC

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Els projectes Dermoglass, Estudiants per a la sostenibilitat, Gasificador Opensource al Txad, Laboratori d’Apps, Diagnosi per a la Leucèmia i Moto Elèctirca SmartMoto Challenge ja han aconseguit el finançament mínim i ara tenen 40 dies per arribar al finançament òptim.

 Són sis els projectes de la campanya de finançament col•lectiu de SUMA UPC que han aconseguit el finançament mínim d’aquesta iniciativa de micromecenatge que promou la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech(UPC) conjuntament amb la plataforma Goteo.org. A partir del 25 de novembre, s’inicia la segona ronda i aquests projectes disposen de 40 dies per arribar al finançament òptim.

 Aquests projectes són Dermoglass, per desenvolupar un nou apòsit que accelera la cicatrització d’úlceres a la pell; Estudiants per a la sostenibilitat, una casa sostenible de rehabilitació social i autosuficient per competir al concurs internacional Solar Decathlon Europa 214; Gasificador Opensource al Txad, per instal•lar un gasificador de biomassa que generi electricitat a la població de Goundi; Laboratori d’Apps, creació d’un laboratori de desenvolupam,net i formació en el camp de les aplicacions mòbils apps; una eina per diagnosticar més ràpidament les leucèmies i limfomes, i una moto elèctrica amb la qual es preveu concursar a l’Smart Moto Challenge.

 Amb aquesta iniciativa pilot, que va començar amb 13 projectes, la UPC tracta de trobar finançament per a projectes d’investigadors, d’estudiants i de personal d’administració i serveis que estiguin vinculats als àmbits de coneixement de la Universitat i que enllacin amb la docència, la recerca i la transferència i valorització de resultats.

 Els projectes de SUMA UPC són iniciatives orientades a millorar els processos d’aprenentatge de l’estudiantat de la UPC; millorar els espais i els equipaments docents i de recerca; afavorir solucions a problemes plantejats pel sector productiu amb impacte social, i proporcionar resposta, des d’una perspectiva tecnològica, a una necessitat o un problema.

 Des del mes de juny passat, el programa SUMA UPC s’ha posat a l’abast de l’estudiantat de la Universitat i dels seus centres adscrits, del personal docent i investigador de la UPC, dels seus centres adscrits i de les entitats vinculades, i del personal d’administració i serveis de la Universitat, així com dels exalumnes membres de la seva xarxa d’UPC Alumni Premium. Amb SUMA UPC, la Universitat tracta d’obtenir ingressos directes i d’apropar-se més al seu entorn social.

El sis projectes que passen a segona ronda

 Dermoglass. Investigadors de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), entitat de recerca vinculada a la UPC, han creat un nou apòsit per poder accelerar la cicatrització de llagues a la pell que en molts casos tarden a curar o que no aconsegueixen cicatritzar mai. Aquest tipus de lesions obertes de la pell són ferides cròniques més comuns en la població major de 65 anys.

  El nou tipus d’apòsits desenvolupats estimula la vascularització (generació de nous vasos sanguinis), i reparant així el teixit afectat i cicatritzant-lo de manera més ràpida que amb els apòsits dèrmics similars que hi ha actualment al mercat. L’objectiu del projecte és obtenir ajuts per finançar estudis preclínics en animals, necessaris per garantir l’efectivitat i seguretat del producte.

 Estudiants per a la sostenibilitat. Presentat per un equip de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), aquest projecte vol desenvolupar un sistema d’electricitat i aigua per a la casa sostenible que estan construint, RESSÒ. Amb el projecte d’aquest habitatge, que és un espai comunitari de rehabilitació social i autosuficient, competiran al concurs internacional Solar Decathlon Europe 2014.

 El projecte, mitjançant el qual l’equip vol reivindicar i potenciar els usos i consums col•lectius, i la reducció del consum derivat de la mobilitat dels usuaris, integra l’arquitectura bioclimàtica, l’eficiència energètica, l’urbanisme sostenible, la gestió eficient dels edificis i els sistemes solars actius integrats. El concurs Solar Decathlon Europe és una competició internacional en què universitats de tot el món han de dissenyar, construir i utilitzar cases energèticament autosuficients, connectades a la xarxa elèctrica, que obtenen tota la seva energia del sol i estan equipades amb tecnologia que els permet fer un ús més eficient d’aquesta energia.

 Gasificador Opensource al Txad. La idea és construir un sistema de gasificació de biomassa residual agrícola per generar electricitat a la població de Goundi, al Txad. Amb aquest sistema s’aprofitaria l’energia continguda en la biomassa d’una manera més controlada que la combustió. Això proporcionaria la possibilitat de generar electricitat mitjançant un motor de cotxe i un generador elèctric acoblat.

 Es tracta d’escalfar la biomassa a una temperatura sprou elevada perquè aquesta es descomposi i generi gas de síntesi, que és una barreja d’hidrogen i monòxid de carboni. El gas es crema en el motor i el seu moviment acciona el generador per obtenir electricitat. L’equip del projecte el formen investigadors del Centre d’Innovació Tecnològica en Convertidors Estàtics i Accionaments (CITCEA) de la UPC i l’ONG Misión y Desarrollo para Goundi, que ja col•laboren conjuntament des de fa dos anys.

 Laboratori d’aplicacions mòbils de l’inLab FIB. Desenvolupat per l’inLab, que és un laboratori d’innovació i recerca de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB), el projecte s’adreça a reconvertir un aula del Campus Nord en un laboratori de desenvolupament d’aplicacions mòbils (Apps) per a iOS (iPhones, iPads…). Es preveu que estigui equipat amb estacions de treball Apple, amb les quals es pugui aprendre a desenvolupar i programar Apps. En aquest espai s’impartirien cursos presencials i també serviria per a autoformació mitjançant cursos a distància (MOOCs).

 L’objectiu final és incorporar al mercat laboral professionals o emprenedors en aquest àmbit en les millors condicions. L’inLab FIB integra professorat de diferents departaments de la UPC i el personal tècnic per oferir solucions informàtiques en diferents àrees.

 Eina per diagnosticar més ràpidament les leucèmies i linfomes. El projecte proposa dissenyar un nou mètode per diagnosticar més ràpidament les leucèmies i limfomes. El mètode, que fa servir eines matemàtiques, s’aplicaria a l’anàlisi de les imatges digitals d’alta resolució de cèl•lules sanguínies obtingudes mitjançant microscopi.

 L’equip de treball està format per investigadors del Grup de recerca de Control, Dinàmica i Aplicacions (CoDAlab) de la UPC, que ja té una patent en aquest àmbit, i l’Àrea d’Oncologia i Hematologia de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), que col•laboren des de fa tres anys.

 Smart Moto Challenge (2nd Edition). És el disseny i construcció d’una moto elèctrica, urbana i intel•ligent amb el qual es participarà a la segona edició de la competició internacional Smart Moto Challenge, que tindrà lloc el juliol del 2014. El projecte el presenten un grup d’estudiants universitaris de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) i estudiants d’Enginyeria i Disseny de l’escola ELISAVA.

 Es tracta d’una moto elèctrica intel•ligent, que permeti fer curts desplaçaments diaris, per a la qual cosa s’ha de fer el disseny conceptual, el disseny, càlcul i fabricació de tots els components i peces, així com el seu muntatge, test, validació i posada a punt.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere