Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Jardí Botànic de València ha homenatjat al poeta i escriptor Lluís Guarner, i al botànic Vicent Alfonso Lorente

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

UV

 El Jardí Botànic ha homenatjat, aquest cap de setmana, a dos referents valencians. Dissabte hi va haver un concert-espectacle titulat ‘Lluís Guarner: per què cantar a la terra i al mar?’, una producció de somelgrup i Ensemble Col Legno. Diumenge ha estat el torn per a Vicent Alfonso Lorente, director del Jardí Botànic en 1805.

 A partir dels textos de nou dels poemes més coneguts del llibre de Guarner ‘Cançons de terra i de mar’, els quatre compositors de somelgrup ens proposaren una nova relectura dels poemes, alguns dels quals ja van ser explorats des de l´àmbit musical per compositors valencians tan destacats com Vicent Garcés, Manuel Palau o Eduard López-Chavarri Marco. Així, obtenim una aproximació artística que actualitza i observa els textos de l´escriptor des de l´òptica contemporània, i a la vegada recupera uns textos poètics de gran bellesa que són poc coneguts fora de l´àmbit acadèmic. La idea original, i la direcció artística i musical de l’espectable corren a càrrec de Robert Ferrer, amb la col·laboració de la Fundació Bancaixa, que ha cedit els fons documentals que l´escriptor va llegar al seu arxiu.

 També cal destacar la videocreació que acompanya alguns dels poemes, creada pels artistes Stefano Scarani i Julia Chiner, i els dissenys originals dels cartells i programes de mà elaborats per la dissenyadora gràfica Alicia Senón-Llopis Golec. El projecte ha sigut possible gràcies a la beca de residència artística 2013 de somelgrup en Las Naves – Espai de Creació Contemporània de la Regidoria de Joventut de l´Ajuntament de València.

 Per altre costat, diumenge 1 de desembre es varen complir 200 anys de la mort de Vicent Alfonso Lorente, director del Jardí Botànic al 1805, i volem aprofitar per oferir un dia de portes obertes, i també una conferència que ens parle d’aquest metge i botànic que al principi del s. XIX obté la càtedra de perpètua de Botànica i es fa càrrec de la direcció del Jardí. Amb ell es conclogueren les obres del Botànic a la ubicació actual i es creà l’Escola Botànica (ordenada segons el mètode sexual de Linné). Només un any després el director inaugurà definitivament el Jardí, començant la seua activitat de classes, assajos de conreu i aclimatació de plantes. 

 Una trajectòria que es truncà el 1811, quan les tropes napoleòniques arrasen la ciutat, sent fins i tot Lorente condemnat a mort, un destí del que es va salvar gràcies a que va intercedir per ell Dufour, un metge i naturalista francès que acompanyava als soldats de Napoleó. D’açò i més coses ens parlarà Cristina Sendra, a la seua xerrada Dediquem un dia a Vicent Alfonso Lorente.

 Cristina Sendra és llicenciada i doctora en Ciències Biològiques, va dedicar la seua tesi de doctorat a l’estudi de la botànica valenciana durant els últims anys de la Il·lustració. Actualment és professora del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials i coordinadora de la titulació de Grau en Mestre/a en Educació Infantil de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere