Experts en fiscalitat demanen a ESADE Dret una estabilitat més gran de les normes tributàries / URL
Eduardo Berché, degà de la Facultat de Dret i professor de Dret Financer i Tributari d’ESADE- Universitat Ramon Llull: “Les necessitats financeres de l’Estat han obligat l’Executiu a fer menys atractives les inversions a través de les seves filials”
Les contínues modificacions tributàries aprovades a Espanya han incrementat la inseguretat normativa, de manera que és necessari treballar perquè hi hagi més estabilitat en aquest àmbit. Aquesta ha estat una de les conclusions principals de la jornada d’anàlisi que han organitzat la Facultat de Dret d’ESADE i EY Advocats, en la qual s’han analitzat les darreres novetats i els aspectes principals de les reformes pendents.
A la trobada, s’ha plantejat la necessitat de fixar uns criteris “estables i permanents, que permetin a les empreses planificar l’estratègia a llarg termini i que els aporti seguretat jurídica, tan necessària avui”, tal com ha destacat Maximino Linares, soci responsable de l’Àrea de Procediments Tributaris d’EY Advocats.
En aquest sentit, José Luis Prada, excap d’Inspecció d’Hisenda a Catalunya i soci director de l’Àrea Fiscal d’EY Advocats, ha insistit que les properes reformes “haurien de servir per simplificar el model i rebaixar-ne el tipus efectiu, seguint la tendència que s’està vivint en altres països de l’entorn, com és el cas del Regne Unit. A més, tot plegat potenciarà la seguretat i l’entrada de capital estranger productiu a Espanya”.
Eduardo Berché, degà de la Facultat de Dret i professor de Dret Financer i Tributari d’ESADE, ha assenyalat que “les necessitats financeres de l’Estat han obligat l’Executiu a fer menys atractives les inversions a través de les seves filials, ja que no són deduïbles per a la matriu les pèrdues que aquestes puguin ocasionar”.
D’altra banda, Berché ha afirmat que “amb la limitació en la deductibilitat fiscal dels gestors financers es vol aconseguir que aquests no estiguin excessivament endeutats i, per tant, que es vegin obligats a reforçar els seus recursos propis”.
Impostos indirectes
Els impostos indirectes també han tingut el seu espai de debat, en un marc en què la tendència generalitzada és reduir la imposició directa (IRPF i impost sobre societats, principalment) i donar més pes a la factura fiscal indirecta, a través de l’IVA, els impostos especials i noves figures que penalitzin els qui contaminin (els anomenats “impostos verds”).
Eduardo Verdún, soci responsable de l’Àrea d’Impostos Indirectes d’EY Advocats, s’ha referit al règim de l’IVA de caixa, que permet pagar l’impost en cobrar la factura, i ha apuntat que “l’opció d’acollir-se al nou règim de caixa a partir del 2014 l’han de valorar amb atenció els qui la vulguin utilitzar, tenint en compte les obligacions formals que implica, el retard en les deduccions que provoca i el seu impacte en el dret a deduir l’IVA suportat pels seus clients”.♦