Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Conclou amb èxit la tercera ‘Universitat d’Hivern d’Ontinyent. La sostenibilitat territorial com a repte’ / UV

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La tercera Universitat d’Hivern d’Ontinyent va obrir les seues portes dilluns passat, 25 de novembre. El Centre Cultural de Caixa Ontinyent i el Campus de la Universitat de València de la capital de la Vall d’Albaida han acollit diverses conferències, taules redones, visites guiades i exposicions al llarg de la setmana sota el denominador comú de la sostenibilitat territorial.

 Aquesta iniciativa consolida i institucionalitza la relació, iniciada en 2011, entre la Universitat de València, Ontinyent i la Vall d’Albaida a través d’una oferta formativa que complemente els graus que ja s’imparteixen en la localitat.

 La sostenibilitat territorial com a repte ha sigut temàtica protagonista en aquesta tercera edició de la Universitat d’Hivern d’Ontinyent. Dilluns 25, el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla; l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez; i el coordinador del seminari d’educació, José Cantó, van inaugurar el programa. Des de llavors, diversos especialistes de la Universitat de València han reflexionat sobre la sostenibilitat des de diferents punts de vista, en concret els seminaris s’han dividit en educació i sostenibilitat; la sostenibilitat a la Vall d’Albaida; i economia i sostenibilitat.

 La conferència de la professora Amparo Vilches (Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials) va inaugurar la setmana cultural i va permetre l’inici del curse ‘Educació i sostenibilitat’. Va presentar una interessant reflexió entorn de la sostenibilitat com a repte per a la ciutadania. 

 La sessió matinal de dimarts 26 de novembre va comptar amb la participació de Joan Torró (Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació), centrada en la sostenibilitat amb la inclusió social i va donar a conéixer el projecte d’hort social ‘El Raboser’ amb una visita in situ. El professor José Cantó (Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials) va moderar la taula redona de la vesprada, que tancava el seminari dedicat a l’educació i la sostenibilitat. Hi van participar els professors d’Educació Secundària Lluís Miquel Segrelles (CRA Riu d’Albaida –Guadassèquies–), Patricia Folguera (CEIP Bonavista –Ontinyent–) i Maribel Prats (CEIP Dr. Espluges –Montaverner–).

 El seminari va continuar dimecres 27 amb la visita guiada a Carrícola, municipi model de sostenibilitat, coordinada per Emili Casanova (Departament de Filologia Catalana), i l’exposició ‘La biodiversitat amenaçada’, coordinada per José Cantó (Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials). La sessió vespertina va tractar la sostenibilitat en l’àmbit geogràfic de la Vall d’Albaida a través de dues conferències. La professora Eva Barreno (Departament de Botànica) va incidir en la funcionalitat, biodiversitat, impactes i biodetecció de problemes en muntanyes i boscos; i la professora Pilar Campins (Departament de Química Analítica) va posar l’accent en la qualitat de les aigües.

 El seminari de sostenibilitat a la Vall d’Albaida va concloure amb una taula redona sobre activitats mediambientals sostenibles, moderada per Gemma Pella, presidenta de la CEVA, en la qual van participar els representants d’associacions Joan Cascant (Microvinya), Raquel Gil (Naturfoc), Adrián Pastor (Ventalls Naturals) i Vicent Guerola (Excoxarxa).

 L’últim curs va tractar la relació entre economia i sostenibilitat. Raúl Abeledo, investigador de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local, va tractar el paradigma del creixement i del desenvolupament; Màrius V. Fuentes, director del Servei de Prevenció i Medi Ambient de la Universitat de València, va abordar la iniciativa del Campus Sostenible, un programa que coordina la política de sostenibilitat de la Universitat i impulsa la participació de la institució acadèmica en les principals xarxes de sostenibilitat. El seminari va finalitzar amb les conferències dels professors Joan Romero (Departament de Geografia), que va centrar el seu discurs en la globalització i la sostenibilitat, i de Joan Ramón Sanchis (Departament de Direcció d’Empreses), que va tractar l’economia social i l’emprenedoria.

  Aquesta tercera edició de la Universitat d’Hivern d’Ontinyent aferma la col·laboració, iniciada en 2011, entre la Universitat de València i l’Ajuntament d’Ontinyent, i la col·laboració de la Fundació Campus Ontinyent i Caixa d’Ontinyent. Un acord que pretén projectar el potencial de la comunitat investigadora sobre el seu espai geogràfic més pròxim, fomentar la presència i implicació de la Universitat de València en les comarques valencianes i transferir formació, recerca i coneixements més enllà de les aules universitàries, en una Universitat d’Hivern gratuïta i oberta al públic d’Ontinyent i la comarca de la Vall d’Albaida.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere