Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Avui es presenta un llibre sobre la propaganda sindical franquista / UAB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Avui 4 de desembre, a les 12 h, la sala de juntes de la Facultat de Filosofia i Lletres acollirà la presentació del llibre El acelerón sindicalista. El aparato de propaganda de la Organización Sindical Española entre 1957 y 1969 (Centro de Estudios Políticos y Constitucionales), d’Àlex Amaya. L’obra és resultat de la seva tesi doctoral, que va ser dirigida per la catedràtica de la UAB Carme Molinero i va obtenir, l’any 2011, el Premi Miguel Artola per a tesis d’història contemporània. L’acte està organitzat pel Grup de Recerca sobre l’Època Franquista (GREF-CEFID) de la UAB.

 Es tracta d’un estudi complet sobre el discurs articulat i desenvolupat per la Organización Sindical Española entre el anys 1957 i 1969, així com un anàlisi exhaustiu de les característiques i l’evolució de l’estructura funcional de l’aparell de propaganda sindical abans i durant aquest període.

 L’obra explora temes com la relació entre les classes populars i la institució del règim encarregada del seu control i enquadrament, la influència i evolució del falangisme en el sindicalisme oficial i en l’entramat institucional franquista, les lluites polítiques existents en el sí de la dictadura i el paper jugat per la propaganda en el canviant àmbit de la premsa i el periodisme.

 Tot plegat s’analitza dins d’un determinant context històric, el dels anys seixanta, marcat per profundes transformacions socials, econòmiques i polítiques: va ser un període crucial per al règim franquista en la seva voluntat de projectar-se cap el futur i també per a una societat espanyola que s’anava configurant com a motor fonamental del canvi democràtic.

Expert en franquisme

 Àlex Amaya s’ha format i ha desenvolupat la seva carrera investigadora a la UAB, concretament al GREF-CEFID. A més d’estudiar l’Organització Sindical Espanyola, ha participat a recerques sobre les mobilitzacions socio-polítiques a Espanya durant els anys setanta, sobre la lluita dels estudiants catalans contra la dictadura o sobre el franquisme a Catalunya. És autor de diversos capítols de llibre i articles sobre temes relacionats amb la dictadura i ha realitzat estades a l’Oakland Museum of California (EUA), a la Universitat de Bolonya (Itàlia) o a la Universitat Babes-Bolyai de Cluj-Napoca (Romania), on ha estat investigador de l’Institut d’Estudis Internacionals.

 A més del premi Miguel Artola, Amaya ha rebut el Premi Extraordinari de Doctorat del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB i ha estat distingit al X Premi de Joves Investigadors en Història Contemporània de l’Associació d’Història Contemporània.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere