Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Mor la poetessa Joana Raspall als 100 anys

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 raspall

 La poeta, bibliotecària i lexicògrafa Joana Raspall ha mort la matinada d’aquest dimecres a Sant Feliu de Llobregat als 100 anys.  

 La família de la poeta ha convidat totes les escoles catalanes a “recordar” Joana Raspall llegint un dels seus poemes.

 Aquest 2013 se celebrava l”Any literari Joana Raspall’ coincidint amb el centenari del naixement de la poeta, amb nombrosos actes de reconeixement a la seva tasca a Sant Feliu.

 Aquest homenatge va començar el febrer passat i es va allargar fins al 29 de novembre passat, mesos en què s’han celebrat per tota Catalunya al voltant de 200 activitats com ara exposicions, tallers, cantates, recitals de poesia, presentacions de llibres i conferències per difondre l’obra i trajectòria d’aquesta escriptora.

 Nascuda a Barcelona el 1913 i resident a Sant Feliu des de 1916, es va diplomar el 1938 per l’Escola de Bibliotecàries, i va exercir la professió durant una temporada breu a Vilafranca del Penedès.

 La seva carrera literària acumula nombroses obres, especialment per a nens i joves i obres teatrals, començant amb ‘Petits poemes per a nois i noies’ i seguint pels títols ‘Llum i gira-sols’, ‘Bon dia, poesia’, ‘Degotall de poemes’, ‘Versos amics’, ‘Pinzellades en vers’, ‘Com el plomissol’, ‘Serpentines de versos’, ‘Escaleta al vent’, ‘Font de versos’ i ‘A compàs dels versos’, entre d’altres composicions.

 En narrativa, també en el gènere infantil i juvenil, és autora d”El mal vent’, ‘Contes del ‘si és no és”, ‘Contes increïbles’ i ‘La trampa de la Urbanització K’, així com per a adults ‘Diamants i culs de got’, ‘El cau dels heures’ i ‘El calaix del mig i el vell rellotge’.

 L’autora va guanyar el 1963 el premi Joan Santamaria de teatre d’adults amb ‘L’ermita de Sant Miquel’, i el 1967 el premi Cavall Fort amb l’obra de teatre infantil i juvenil ‘El pou’, un gènere en què més tard va publicar ‘L’invent’ i ‘Kònsum S.A.’ — que formaven una trilogia–.

 Raspall també és autora –al costat de Jaume Riera– del ‘Diccionari de sinònims’, i –amb Joan Martí– del ‘Diccionari de locucions i frases fetes’ i el ‘Diccionari d’homònims i parònims’.

 Entre d’altres distincions ha estat guardonada amb la Medalla d’Or de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, el Premi Igualtat de l’Institut Català de la Dona, el Premi de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat ‘Agna Canalies Mestres’ de literatura, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, la Medalla al Treball President Macià i el Premi Crítica Serra d’Or de literatura infantil al conjunt de la seva obra.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere