El CRG rep la distinció ‘HR EXCELLENCE IN RESEARCH’ per part de la Comissió Europea
L’institut de recerca biomèdica, ubicat a Barcelona, és el primer institut que ha estat distingit amb el logo a Catalunya
El Centre de Regulació Genòmica (CRG) ha rebut la distinció i el logo ‘HR Excellence in Research’ per part de la Comissió Europea. Es tracta d’un reconeixement del compromís de la institució per desenvolupar una Estratègia de Recursos Humans per a Investigadors/es (HR Strategy for Researchers), dissenyat per alinear les pràctiques i els procediments amb els principis de la Carta Europea de l’Investigador i el Codi de Conducta per a la Contractació d’Investigadors (Carta i Codi).
La Carta i el Codi foren adoptats al 2005 per la Comissió Europea com a part de la política de la UE per a incrementar l’atractiu de les carreres científiques. La Carta i el Codi tenen com a objectiu principal atorgar els mateixos drets i deures als investigadors d’Europa mitjançant la implementació de principis que regulin els aspectes ètics i professionals de la posició, la contractació, les condicions de treball, la seguretat social, i la formació d’investigadors, millorant, d’aquesta manera, la mobilitat i les condicions de treball i, alhora, reforçant la recerca i el desenvolupament a tota Europa. La iniciativa dóna suport a les institucions de recerca i a les entitats finançadores per a implementar la Carta i el Codi, en les seves polítiques i pràctiques.
Des de l’adopció de la Recomanació de la Comissió sobre la Carta i el Codi, unes 1.200 institucions de 35 països d’Europa i de fora han expressat el seu suport explícit a la Carta i el Codi, i 162 han obtingut el logo ‘HR Excellence in Research’ per part de la Comissió. Actualment, a Espanya hi ha 5 instituts que han estat distingits amb el logo: Achucarro Centro Vasco de Investigación en Neurociencia, IKERBASQUE – Fundación Vasca para la Ciencia, Instituto IMDEA Agua, Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) i el Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC). El CRG és el primer institut que ha aconseguit la distinció a Catalunya.
La Carta i el Codi es varen adoptar al CRG al 2008. Com a continuació d’aquest compromís, al 2011 el CRG acceptà la invitació de la Comissió Europea per participar en la iniciativa ‘HR Strategy for Researchers’ (tercera cohort) per fer del CRG un lloc de treball més atractiu per als investigadors a tots els nivells. L’anàlisi interna de mancances i el pla d’acció es desenvoluparen en un procés inclusiu i obert, que implicà un grup de treball intern amb representants de totes les categories professionals de l’àrea científica. La visió del CRG és reconèixer els investigadors i el personal com a part essencial de l’èxit del CRG, oferint un entorn de treball comprensiu, motivador i ple de reptes, que promou la igualtat d’oportunitats, la integritat ètica i la conciliació familiar. El CRG ha adoptat el Pla d’Acció 2013-2015 que permetrà al centre donar compliment a la Visió i als Objectius Estratègics en matèria de Recursos Humans, en línia amb els principis de la Carta i el Codi europeus.
Els punts principals del Pla d’Acció 2013-2015 inclouen:
Reforçar el Pla d’Acció d’Igualtat de Gènere a nivell intern del CRG, amb accions que van des d’un Programa de Coaching per a investigadores postdoctorals a sessions de formació per tractar la discriminació de gènere en la contractació.
Crear una Unitat de Formació amb un responsable i un pla anual de formació per a totes les categories professionals, incloent les habilitats i el desenvolupament professionals.
Desenvolupar un Manual de l’Empleat complet que proporcioni informació útil i personalitzada per a cadascuna de les categories professionals.♦