Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El VHIR i l’IRB col•laboraran en projectes de recerca bàsica i translacional

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 L’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han signat un conveni de col·laboració per desenvolupar i executar projectes d’investigació en l’àmbit de la ciència bàsica orientada i ciència translacional, així com en la posterior explotació comercial dels resultats que puguin derivar-se. L’acord ha estat signat avui pel director de l’IRB, el Dr. Joan J. Guinovart i el director del VHIR, el Dr. Joan X. Comella, amb una durada d’un any prorrogable.

 El projecte conjunt comportarà la definició d’estratègies de col·laboració en línies específiques d’interès per als grups d’aquests dos centres catalans d’investigació biomèdica d’excel·lència, acreditats per la Institució CERCA (Xarxa de centres de recerca de la Generalitat de Catalunya). L’objectiu final d’aquesta aliança és traslladar al pacient els coneixements i avenços obtinguts al laboratori, impulsant especialment la comercialització dels resultats derivats del marc de col·laboració.

 L’acord també contempla fomentar un pla d’avaluació clínica i assessorament en projectes sorgits de l’IRB, la definició d’un pla de formació compartit i l’organització de jornades científiques i d’intercanvi de contactes científics institucionals. A més a més, tots dos centres seguiran les recomanacions del nou programa marc de la Comissió Europea per a la recerca i la innovació, l’Horizon2020, ja que al conveni es contempla la presentació de projectes europeus en col·laboració.

 Pel director del VHIR, el Dr. Joan X. Comella, aquest tipus d’aliances “són iniciatives que el sector biomèdic nacional desitja promoure per afrontar els reptes del present i del futur, ja que són una part imprescindible del desenvolupament d’un nou model de sostenibilitat i de col·laboració científica que generi riquesa, innovació i respostes aplicades als reptes de salut en la societat”.

 Per la seva banda, el director de l’IRB, el Dr. Joan J. Guinovart assegura que “aquesta és la direcció que cal prendre per fer de la recerca a Catalunya i, especialment, la recerca biomèdica de Barcelona un referent internacional. Les aliances entre centres de ciència bàsica i centres de recerca dels hospitals és clau per crear la gran Barcelona científica en l’àrea biomèdica. Junts serem més forts i més competitius.”

 3 exemples de col·laboració IRB-VHIR

 Un dels projectes de col·laboració que ja està en marxa des de fa 6 mesos és el que lidera el Dr. Salvador Aznar Benitah, investigador ICREA i cap del grup de Cèl·lules Mare i Càncer de l’IRB, per identificar i caracteritzar cèl·lules que iniciïn la metàstasi en el carcinoma oral de cèl·lules escamoses. La recerca, que ha estat finançada a l’última edició de La Marató de TV3, es durà a terme en els propers tres anys gràcies a les mostres de tumors procedents dels pacients tractats a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i a la col·laboració del Biobanc d’aquesta institució.

 D’altra banda, el grup de recerca d’Enginyeria Metabòlica i Teràpia de la Diabetis, encapçalat pel Dr. Guinovart a l’IRB, col·labora en dos projectes liderats al VHIR. El primer és un estudi coordinat pel Dr. Tomàs Pinós, investigador del grup de Patologia Neuromuscular i Mitocondrial, per millorar el fenotip muscular dels ratolins amb la malaltia de McArdle. El VHIR proporciona aquest grup de ratolins i els coneixements sobre la malaltia, mentre que l’IRB aporta els ratolins deficitaris de la proteïna glicogen sintasa i l’expertesa sobre la seva relació amb patologies. El segon projecte, liderat pel Dr. Rafael Simó, cap del grup de Diabetis i Metabolisme del VHIR, estudia des de fa un parell d’anys els mecanismes pels quals es produeix la retinopatia diabètica, especialment el paper que pot jugar l’acumulació anormal de glicogen.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere