L’organització del simposi ‘Espanya contra Catalunya’ ho veu “incontestable” acadèmicament
Les organitzacions del simposi ‘Espanya contra Catalunya: una mirada històrica’, que arrenca dijous a Barcelona, han defensat com han plantejat aquest esdeveniment i han assegurat que la seva perspectiva és “incontestable” des del punt de vista acadèmic.
Les jornades, presentades aquest dilluns en roda de premsa, estan organitzades pel Centre d’Història Contemporània de Catalunya –CHCC, dependent de la Conselleria de Presidència– i la Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que acollirà els tres dies de debat.
Tant el títol com el programa “desgraciadament responen a una realitat objectiva i ara els historiadors analitzaran com ha estat aquesta actitud d’animadversió” de l’Estat cap al fet diferencial català durant 300 anys des del punt de vista polític, jurídic i acadèmic, ha explicat el director del CHCC i president de la SECH, Jaume Sobrequés, al costat del director de l’IEC, Joandomènec Ros.
L’historiador Sobrequés ha dit que el títol del simposi que es realitzarà a l’IEC, ‘Espanya contra Catalunya’ “és absolutament adequat; desgraciadament, respon a una realitat objectiva”.
“Ara els historiadors analitzaran com ha estat aquesta actitud d’animadversió d’Espanya contra Catalunya”, ha afegit, i ha explicat que estan elaborant un estudi sobre els decrets del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per demostrar la seva hipòtesi.
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, inaugurarà al costat del president de l’IEC, Joandomènec Ros, aquest simposi, que s’emmarca en la commemoració del tricentenari de la caiguda de Barcelona per les tropes de Felip V el 1714.
El simposi s’obrirà amb una conferència del catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep Fontana, titulada ‘Espanya i Catalunya: tres-cents anys de conflicte polític’.
Les sessions estaran presidides pel professor de ciència política de la UPF Ferran Requejo, el catedràtic emèrit de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB Gaspar Feliu, el de ciències polítiques de la Universitat de Princeton Antoni Carles Boix, l’escriptor i exdirigent el PSC Antoni Dalmau i el catedràtic d’Economia Financera de la UPF, Oriol Amat.
ANGLES D’ANÀLISI
Els organitzadors pretenen destacar diferents elements durant el simposi; entre els quals hi ha, la immigració, l’acció de l’Església Catòlica, la persecució de la llengua i la cultura catalanes, la falsificació de la Història, la censura sobre els mitjans de comunicació, l’educació, i també es farà referència a la història de la Comunitat Valenciana i les Balears.
La clausura es farà dissabte 14 a les 11.30 hores i anirà a càrrec del professor de sociologia de la UAB Salvador Cardús, amb la conferència titulada ‘La humiliació com a desencadenant de l’eclosió independentista”.
CRÍTICA AL PP
Sobrequés ha criticat l’actitud del PP amb aquestes jornades, el mateix dia en què el portaveu popular al Parlament, Enric Millo, ha advertit al president de la Generalitat, Artur Mas, que, si no suspèn el simposi, fulminarà qualsevol opció de diàleg amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.
“Hi ha animadversió del PP, que l’està produint en els últims temps”, ha defensat el director del CHCC i president de la SECH.♦