Les malalties minoritàries, a l’Encontre d’Excel•lència VLC/CAMPUS en Medicina / UV
El clúster d’investigació de VLC/CAMPUS de Fisiopatologia de les malalties minoritàries (MCIFER) organitza l’Encontre d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS en Medicina ‘Dèficit d’alfa-1 antitripsina i EPOC. Les malalties minoritàries com a models de patologies de gran prevalença’, que comptarà amb la participació de la doctora Janciauskiene (Hannover Medical School), el doctor Stockley (Queen Elizabeth Hospital) i el doctor Ganschow (University Children’s Hospital). La jornada tindrà lloc avui dijous, 12 de desembre, a les 9:30 hores, en l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València
La malaltia del Dèficit d’alfa-1 antitripsina (DAAT) està catalogada com a minoritària per la Unió Europea i va ser descoberta ara fa 50 anys pels investigadors suecs Carl-Bertil Laurell i Sten Eriksson. Afecta 33 persones de cada 100.000 habitants i es caracteritza, principalment, per uns nivells sanguinis molt baixos o inexistents de la proteïna alfa-1 antitripsina (AAT), produïda fonamentalment pel fetge. Es tracta d’un trastorn genètic hereditari que pot ocasionar, en la tercera i quarta dècada de la vida, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) i, amb menys freqüència, pot manifestar-se com una malaltia hepàtica crònica. Aquesta malaltia ha estat qualificada com a problema mundial de primer ordre per la OMS, i afecta al 10% de la població espanyola entre 40 i 80 anys, amb 64 milions de persones afectades en tot el món i que causa més de tres milions de morts a l’any a nivell mundial. Així, el DAAT pot servir com a model d’una patologia de gran prevalença com és l’EPOC, ja que comparteixen molts dels seus símptomes, i qualsevol avanç en la investigació en DAAT pot servir també per a millorar el tractament i el pronòstic dels pacients amb EPOC.
La jornada, que ha estat avalada per diferents societats mèdiques i està dirigida per l’investigador de l’INCLIVA i professor associat del Departament de Fisiologia de la Universitat de València, Francisco Dasí, comptarà amb la participació d’experts nacionals i internacionals, de gran rellevància per al coneixement d’aquesta malaltia.
Conscienciar de les repercussions d’aquesta malaltia tant en la vida dels pacients com en el conjunt de la societat és l’objectiu d’aqueta sessió que va dirigida no sols a sanitaris i a investigadors, sinó també a pacients i familiars. Per aquest motiu la jornada s’ha dividit en tres parts. Pel matí s’oferirà la sessió d’informació bàsica del DAAT i per la vesprada es realitzaran tant les sessions sobre la part clínica de la malaltia –en la qual s’inclouen casos clínics dirigits especialment a metges residents– com un debat entre sociòlegs, periodistes i associacions de pares, dirigit a incrementar la divulgació social de la malaltia.
Els Encontres d’Excel·lència Internacional són una iniciativa del Programa Campus d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS i estan finançats pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. L’objectiu d’aquests programes anuals és fomentar el talent a través de conferències, reunions i diàlegs de premis Nobel i científics excel·lents amb investigadors en formació en les àrees d’especialització del VLC/CAMPUS.♦