Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’observatori Astronòmic de la Universitat de València realitza un projecte científic solidari adaptat als xiquets amb problemes de visió

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 L’Observatori Astronòmic de la Universitat de València ha emprés enguany el projecte ‘A touch of the Universe’, una missió sense ànim de lucre que té com a finalitat crear trenta kits amb activitats astronòmiques tàctils destinades a xiquets amb problemes de visió.

 L’Observatori està distribuint actualment aquests paquets o astrokits enviant-los a educadors i professors d’Astronomers Without Borders, Universe Awareness (UNAWE) i Galileo Teacher Training Program (GTTP) a Amèrica, Àfrica i Àsia.

 El projecte ha estat presentat en roda de premsa aquest dimecres, 11 de desembre, a l’edifici de Rectorat. Hi han assistit la vicerectora de Sostenibilitat, Campus i Planificació, Clara Martínez; el director de l’Observatori Astronòmic, José Carlos Guirado; i la responsable de la iniciativa, Amelia Ortiz.

 Cadascun dels trenta astrokits està compost per diverses peces, entre les quals destaquen una esfera que simula el relleu lunar i una semiesfera que representa les principals constel·lacions. Aquestes últimes, a més, també són palpables en tres maquetes en 3D que recreen la distància respecte a la Terra de cadascuna de les estrelles que componen Orió, l’Óssa Major i Taure.

 La resta de l’astrokit ho componen un xicotet llibre sobre les fases de la Lluna, un altre amb activitats i unes làmines amb imatges astronòmiques en relleu que la NASA va realitzar per a l’Any Internacional de l’Astronomia. Tot això sota la simfonia de l’espectacle de planetari ‘El cel en les teues mans’, un DVD inclòs en el paquet amb explicacions en anglés, espanyol i portugués. Dos locutors ajuden el xiquet a palpar els relleus de les constel·lacions mentre li expliquen tot allò relacionat amb el que està tocant, com el color de la llum d’una estrella o la història de les constel·lacions.

 És un material que, en principi, està dirigit a xiquets, adaptat totalment al braille, però també és extensible a persones invidents de totes les edats. En les aules dels països sense recursos, els professors no disposen a voltes dels mitjans necessaris i adequats per a ajudar als xiquets amb discapacitat o deficiència visual. Aquest inconvenient és el que pretén esmenar aquest projecte solidari que suposa la continuació d’un anterior en el qual es van enviar vint llunes des d’Argentina fins a l’Índia. La satisfacció dels educadors, el seu entusiasme i la seua col·laboració amb la proposta de millores van conduir a aquesta segona part del projecte.

 Els responsables d’aquest projecte solidari han decidit posar en marxa una nova campanya de finançament a través de la fórmula del micromecenatge utilitzant la plataforma universitària Uniempren.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere