Estudien les llotges gironines per millorar la comercialització del peix / UdG
El Grup de Recerca en Economia, Indústria i Serveis de la UdG treballa, per encàrrec de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, en la concreció de les mesures més adequades per millorar la comercialització del peix a les diferents llotges de la demarcació. L’estudi es du a terme amb el finançament de CaixaBank.
La Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona va establir, l’any 2000, un acord de col·laboració amb la Universitat de Girona perquè el Grup de Recerca en Economia, Indústria i Serveis (GREIS) realitzés una anàlisi de la comercialització del peix, determines la situació en què es trobava la dita comercialització i definís unes propostes d’acció per aconseguir-ne una millora. Aquell primer diagnòstic va demostrar la importància de seleccionar el peix per talles i qualitat i, també, d’atraure nous compradors. Recentment, la Federació i el GREIS han renovat la col·laboració per tal de relatar els processos endegats després del primer estudi. El treball, que dirigirà la professora de la UdG Anna Garriga, vol determinar l’evolució econòmica que han seguit les llotges gironines en els darrers tretze anys: Llançà, Port de la Selva, Cadaqués, Roses, l’Escala, l’Estartit, Tossa de Mar, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar i Blanes. El finançament de l’estudi l’aporta CaixaBank.
Un dels objectius dels promotors de l’estudi és fer una avaluació dels trets diferencials de cadascuna de les confraries en els àmbits de l’organització i dels resultats econòmics, que es deriven de la comercialització. També, es concretarà i quantificarà l’evolució dels preus i el nombre de captures per a les diferents espècies piscícoles, que és una dada característica de cadascuna de les llotges. La presentació dels resultats del treball està prevista per al mes de maig de 2014.
Les confraries de pescadors són l’expressió genuïna de l’activitat associativa del sector pesquer de Catalunya. Estan integrades per tota la comunitat pesquera –els armadors, i els tripulants– i, d’elles, depèn la supervivència de les empreses pesqueres, atomitzades i fràgils. El president de la Federació de Confraries de Pescadors de Girona i patró major de Roses, Antoni Abad, en declaracions als mitjans de comunicació, ha manifestat la preocupació dels pescadors per “poder donar un valor afegit als seus productes”, tenint en compte “la gran qualitat de les espècies que pesquen”. Abad ha recordat que el sector pesquer està especialment afectat per la crisi per l’increment de costos de producció i la fluctuació, en alguns casos a la baixa, dels preus del peix. En aquest sentit el president dels pescadors gironins ha destacat, en relació a l’estudi que es posa en marxa amb la col·laboració de la UdG, que ara “és el moment oportú per intentar trobar una solució de futur”.
També hi col·labora la Càtedra d’Estudis Marítims de la UdG
La confraria de Palamós, l’any 2009, ja havia dut a terme un segon estudi per fer el seguiment de la comercialització del peix a la llotja, durant el període 2000-2009, al mateix temps que n’avaluava la conveniència de les millores introduïdes i els resultats econòmics obtinguts. Per a Palamós destaquen, a més, les aportacions científiques que s’han dut a terme des de la Càtedra d’Estudis Marítims de la UdG. El resultat de la col·laboració entre els centres de recerca de la UdG i la confraria palamosina ha fet que aquesta última esdevingui pionera en la millora de la comercialització del peix. De totes les accions empreses, destaca la millora en la comercialització de la Gamba de Palamós, un producte amb marca de garantia.♦