Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Claustre de la UB dona suport a la declaració del Rectorat sobre la consulta catalana del 9 de novembre

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

rector_0002

 El Claustre de la Universitat de Barcelona, reunit avui, 17 de desembre, en sessió ordinària, ha donat suport per assentiment, i sense cap manifestació en contra, a la Declaració del Rectorat de suport al procés de consulta legal sobre l’estatus jurídic de la nació catalana. Durant el Claustre, el rector ha presentat l’informe anual, aprovat amb 5 vots en contra dels 132 vots emesos (81 vots a favor, 46 abstencions i 5 en contra). En el decurs del Claustre, s’ha presentat també l’informe de la Sindicatura de Greuges 2012-2013, la programació universitària 2014-2016 i l’informe de seguiment del Pla de sostenibilitat de la UB.

 En la declaració de suport a la consulta s’afirma que «el Rectorat de la Universitat de Barcelona manifesta el seu suport al procés endegat per acordar una consulta sobre l’estatus jurídic de la nació catalana i fa palesa la seva voluntat de col·laborar amb les institucions de Catalunya». En el text també es remarca: «D’una manera molt especial, voldríem reclamar l’atenció que requereix un dels camps més sensibles per a un país, com és el de l’educació superior, amb una visió a curt i llarg termini». (La Declaració complerta la reproduïm a continuació d’aquest escrit).

 El rector, Dr. Dídac Ramírez, ha iniciat l’informe anual al Claustre assenyalant que «la realitat de la UB és un present de sacrificis i esforços, però ho és també d’èxits i objectius assolits». En aquest sentit, ha remarcat el posicionament de la UB en els rànquings i la seva creixent participació i reputació en xarxes internacionals com ara la LERU o l’AECHE. Entre els objectius assolits per la UB el darrer any, el rector ha fet especial esment a l’apartat economicofinancer, del qual ha destacat l’aprovació de «la liquidació pressupostària de l’any 2012, amb una reducció propera als 5 milions d’euros del dèficit acumulat i una previsió de tancament en equilibri de l’any 2013», i del «pressupost 2014 en equilibri, que, per quart any consecutiu, afronta el context de reducció del finançament públic prioritzant el capítol de despesa de personal i traslladant la mínima part de l’impacte de les retallades a les polítiques de recerca i docència i a les estructures acadèmiques». Aquests resultats, ha puntualitzat el rector, no haurien estat possibles sense «la cultura consolidada de foment de l’estalvi i la despesa eficient».

 Pel que fa al balanç de les activitats dutes a terme durant el 2013, el rector ha destacat «l’elaboració de les bases de la reforma i actualització del nostre Estatut». Com en informes anteriors, el Dr. Ramírez ha volgut destacar novament les persones com a prioritat de la decisió política, i s’ha referit al desenvolupament de la relació de llocs de treball (RLT) del PAS, la definició de l’RLT del PDI, i l’actualització del Pla de dedicació acadèmica al «sistema d’ajuts i facilitats de pagament de matrícula» dels estudiants, per mitjà del programa bkUB, i a les iniciatives per «fomentar la participació estudiantil, gran assignatura pendent del mandat anterior ». En aquest sentit, ha esmentat la incorporació de «diferents representants i grups estudiantils al Vicerectorat d’Estudiants i al Comissionat per a Participació, Ocupabilitat i Emprenedoria Social, amb projectes com ara Involucra’t, El teu company respon, Ocupa’t, així com la participació en informes de l’Observatori de l’Estudiant».

 En l’apartat de docència i formació, el rector s’ha referit a «la verificació de la qualitat i de la potenciació de la nostra programació universitària». Entre els punts més destacats, «el reforç de l’espai europeu d’educació superior (EEES), que s’ha començat amb l’actualització a una versió 2.4 del Moodle al Campus Virtual (…), el projecte d’implantació de competències transversals a la UB (…) i la revisió progressiva dels plans d’acció tutorial en diversos ensenyaments», així com el foment de la docència en línia, com és el cas dels cursos en línia oberts i massius o MOOC». També ha volgut destacar en especial la consolidació de l’Àrea de Formació Complementària, amb la posada en funcionament d’una nova seu a la Gran Via de les Corts Catalanes, 582, i la inauguració recent d’una delegació a l’edifici d’El Carme, al centre de Badalona, accions que «han augmentat en prop del 15 % els matriculats a aquests cursos». 

 En recerca i transferència l’informe del rector ha subratllat, entre altres accions, el nou impuls que ha registrat el projecte del Parc d’Humanitats i Ciències Socials, «amb la més que probable cessió a gairebé cost zero de Can Ricart i Can Jaumandreu per part de l’Ajuntament de Barcelona»; també, la posada en funcionament del portal Finançament de la recerca, «que permet, de manera unificada, consultar totes les convocatòries de finançament de recursos humans i mobilitat, de transferència de coneixement i de projectes de recerca competitiva».   

 Pel que fa a la internacionalització, el rector ha fet referència a la intensa participació en xarxes i jornades europees, asiàtiques, araboeuropees i llatinoamericanes. El Dr. Dídac Ramírez ha acabat el seu informe fent una valoració de l’any 2013 i ha destacat que, encara que la conjuntura econòmica no sigui favorable, la UB continua  endavant i no pren les dificultats com a excusa per no millorar. El rector ha finalitzat amb una cita de l’expresident d’EUA John F.  Kennedy: «La dificultat és una excusa que la Història mai accepta».

 Informe de la Sindicatura de Greuges 

 Tot seguit, el síndic de greuges, Dr. Antoni Mirambell, ha presentat el balanç de la Sindicatura corresponent al curs 2012-2013, que s’ha aprovat per assentiment. Així mateix, el síndic ha proposat una modificació del reglament de la Sindicatura que es deriva de l’experiència de vuit anys d’exercir el càrrec i que pot millorar de manera important el funcionament de la Sindicatura en el futur. La proposta s’ha formulat als claustrals perquè la prenguin en consideració i en el proper claustre ordinari, si escau, la puguin aprovar.

 El vicerector de Política Acadèmica i Qualitat, Dr. Gaspar Rosselló, ha presentat a continuació la programació acadèmica universitària 2014-2016, que ha inclòs un balanç de la implantació de les titulacions de grau a la UB, així com l’explicació de les línies de treball per als propers anys en graus i màsters. «No hi ha cap dubte que malgrat que la UB presenta algunes titulacions amb una demanda molt baixa, aquestes titulacions hi han d’estar presents, d’una manera o altra, perquè no hem d’oblidar que som una universitat pública amb una clara voluntat d’exercir la funció social; però cal insistir una vegada més en la necessitat d’explorar altres vies que facin més eficients aquests estudis», ha assenyalat. En l’apartat de màsters, Gaspar Rosselló ha dit que cal «una reflexió profunda del que la Universitat vol i ha d’oferir». Ha conclòs que el conjunt de màsters universitaris de la UB han de configurar «un mapa d’àmplia perspectiva en què s’estableixin relacions de complementarietat i mai de competitivitat». «Cal, doncs, una aposta per racionalitzar el conjunt d’aquestes titulacions», ha assegurat.

 Per la seva banda, Jordi Serra, delegat del rector per a Sostenibilitat, ha presentat l’informe de Sostenibilitat de la UB, en què es detallen les actuacions dutes a terme en la conservació i divulgació de valors naturals, l’ordenació territorial, l’adequació dels espais i construcció sostenible, la mobilitat, la qualitat ambiental, l’energia i els recursos naturals, la gestió dels residus, i la formació i la recerca en aquest àmbit.

 Per últim, el Claustre ha donat suport a una declaració de CCOO sobre la derogació del dret de veto del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Aquesta petició es traslladarà a la Generalitat de Catalunya.♦

 

Declaració del Rectorat de la UB sobre el procés de consulta del 9 de novembre

 La Universitat de Barcelona, amb més de 560 anys d’història, sempre ha participat en els esdeveniments i les decisions que han marcat l’evolució de Catalunya i el seu entorn social. El consens entre les formacions polítiques favorables a fer una consulta sobre el futur de Catalunya el 9 de novembre de 2014 constitueix un fet cabdal. S’obre ara i fins a aquesta data un període de debat públic que mobilitzarà les diferents sensibilitats de la societat catalana.

 Per això, el Rectorat de la UB, amb el suport per assentiment del Claustre reunit en sessió ordinària el 17 de desembre de 2013 i sense cap manifestació en contra, emet la declaració següent:

1.La Universitat de Barcelona manifesta el seu respecte absolut a totes les posicions que, des del compromís democràtic i el reconeixement a les institucions pròpies de Catalunya, s’expressin al llarg del procés.

2.Des de la Universitat de Barcelona considerem que aquest procés nacional ha de servir també per enriquir el debat polític sobre el país, sobre la qualitat dels seus serveis essencials, el model de societat del benestar i el marc de diàleg entre els agents socials.

3.D’una manera molt especial, voldríem reclamar l’atenció que requereix un dels camps més sensibles per a un país, com és el de l’educació superior, amb una visió a curt i llarg termini.

4.La Universitat de Barcelona demana que en el procés s’imposi la dinàmica de l’argument i del convenciment i, en aquest sentit, s’ofereix a promoure un diàleg ambiciós.

5.La Universitat de Barcelona manifesta el seu suport al procés endegat per acordar una consulta sobre l’estatus jurídic de la nació catalana i fa palesa la seva voluntat de col·laborar amb les institucions de Catalunya.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere