El VHIR esdevé institut universitari de recerca adscrit a la UAB
L’acreditació permetrà el llançament del nou Màster Oficial en Recerca Biomèdica Translacional, el curs 2014-2015
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat aquesta setmana l’adscripció del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) com a institut universitari de recerca adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
L’adscripció constitueix un benefici mutu i potencia les sinèrgies ja existents entre ambdues institucions. Entre els seus objectius destaquen el foment la recerca i la capacitat investigadora, la transferència de coneixement, l’optimització dels recursos i infraestructures, i l’increment de les activitats docents de tercer cicle (màsters, doctorats i formació continuada).
La creació de l’institut universitari de recerca VHIR permetrà al centre impartir en el curs 2014-2015 el nou Màster Oficial en Recerca Biomèdica Translacional. L’objectiu del màster és formar investigadors d’excel·lència amb la combinació necessària de coneixements i competències científiques i mèdiques per contribuir a l’èxit de la recerca biomèdica translacional del futur.
El màster està encaminat a la carrera científica, amb accés al programa de doctorat, i ofereix als alumnes la possibilitat d’escollir l’àrea dins de la biomedicina que vulguin per fer la formació i les pràctiques. Al final del curs, els estudiants hauran de ser capaços d’entendre els aspectes metodològics, reguladors, logístics i ètics de la recerca translacional i clínica; de dissenyar experiments utilitzant eines metodològiques i recursos bioinformàtics; d’identificar les oportunitats de transferir els resultats a la indústria, i d’adquirir un coneixement profund i una visió crítica dels principals reptes que han d’afrontar els investigadors en l’àmbit de la Medicina.
Alhora, l’adscripció del VHIR permetrà a la UAB disposar d’una institució que aglutini una part important dels recursos de la recerca translacional en biomedicina i es converteixi en un element vertebrador de la recerca i la docència en aquest àmbit.
Vall d’Hebron Institut de Recerca
El VHIR és el principal instrument de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH), el complex hospitalari més gran de Catalunya i el segon de l’Estat espanyol en producció científica, per promoure i gestionar la recerca clínica i translacional, amb l’objectiu que els pacients gaudeixin d’un accés ràpid als avenços, tant en diagnosi com en teràpies. El seu Patronat està format pels Departament d’Economia i Coneixement i Salut, per l’Institut Català de la Salut, pel propi HUVH i per la UAB.
Universitat Autònoma de Barcelona
La UAB és un referent en docència i recerca en biomedicina en l’Estat espanyol. La docència s’imparteix en la Facultat de Medicina del campus de Bellaterra i cinc unitats docents ubicades en l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Vall Hebron i l’Hospital del Mar, a Barcelona; l’Hospital Germans Trias i Pujol, a Badalona; i el Consorci Parc Taulí de Sabadell.
Tres dels instituts de recerca d’aquests hospitals, el Vall d’Hebron Institut de Recerca, la Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol i l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau estan acreditats per l’Institut Carlos III com Instituts d’Investigació Sanitària, una distinció que els situa al capdavant de la recerca a nivell estatal i que potencia la interacció entre la recerca i l’excel·lència docent de la Universitat.♦