Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La inclusió digital de la gent gran és el tema que el GTI ha presentat a la conferència ICTD 2013 / UPF

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Susan Möller Ferreira, investigadora de doctorat del Grup de recerca en Tecnologies Interactives (GTI)  al Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la Universitat Pompeu Fabra, va assistir a la sisena Conferència Internacional sobre Tecnologies de la Informació i la Comunicació i el Desenvolupament (ICTD2013), el certamen més important del món sobre el paper de la informàtica i les comunicacions en el desenvolupament social, polític i econòmic, que va tenir lloc del 7 al 10 de desembre, a Ciutat del Cap (Sud-àfrica).

 Aquesta investigadora del GTI va ser guardonada amb una beca de la Comissió de Beques ICTD 2013 i del Centre de la Investigació per al Desenvolupament Internacional del Canadà per assistir a la conferència de ICTD2013 i el simposi pre-conferència a Ciutat del Cap.

 En el decurs del simposi pre-conferència simposi “Cap a l’obertura de l’ecosistema TIC a través de la inclusió, la formació i el diàleg (OUI-ITD)”, dins la secció les TIC i el Sistema Social, dut a terme del 2 al 6 de desembre a la Universitat de Cap Oest (Ciutat del Cap, Sud-àfrica), Möller Ferreira va presentar la seva ponència: ” Cap a la inclusió digital de les persones majors al Brasil: les lliçons apreses dels estudis etnogràfics d’ús de les TIC”,  els continguts de la qual formen part dels resultats de la seva tesi doctoral en curs que està sent dirigida per Josep Blat, director del GTI al DTIC, amb el suport de Sergio Sayago (actualment en el UC3M).

 La recerca que s’ha presentat al simposi s’ha fet en col·laboració amb la Casa do Idoso, un centre que promou activitats per a la gent gran a Sao José dos Campos, Brasil.

 L’objectiu de l’estudi ha estat explorar la manera com la gent gran utilitza les TIC per tal de millorar els seus usos i aplicacions. Han participat 78 persones (43 dones i 35 homes) de més de 60 anys, dels quals s’ha estudiat com han interactuat amb diverses tecnologies (Skype, correu electrònic, xarxes socials, etc.) sobre un total de 60 hores de treball.  A més de les dades de camp, després de l’experiència, els participants han fet entrevistesguiades pels seus instructors. L’estudi ha permès identificar les tasques que presenten més dificultat i els mateixos participants han pogut exposar possibles solucions.

 Els resultats de l’estudi etnogràfic dut a terme pels investigadors del GTI posen de relleu els factors que poden contribuir i limitar la implantació de les TIC al Brasil i proposa solucions que poden contribuir a la possible inclusió digital i social de la gent gran.  

 El certamen internacional ha aplegat experts de divuit països d’arreu del món i ha tingut  com a objectiu principal examinar, debatre i trobar noves propostes al voltant del paper de les TIC per al desenvolupament dels individus i les comunitats.

 El programa de la conferència mostra un caràcter altament multidisciplinari que ha abastat l’antropologia, les ciències de la computació, la comunicació, el disseny, l’economia , l’enginyeria elèctrica, la geografia, la interacció persona-ordinador, les ciències de la informació, els sistemes d’informació, la política, la salut pública i la sociologia.♦

 

Treball de referència:

Susan Möller Ferreira, Sergio Sayago, Josep Blat (2013), “Working towards the digital inclusion  of older people in Brazil: lessons learned from ethnographical stidies of ICTs use”, ICTD2013, Ciutat del Cap, Sud-àfrica, 7-10 de desembre. http://www.ictd2013.info/

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere