Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

24 entitats de tot el país col·laboren amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en recerca etnològica

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

fotos-costa-brava-palamos-museo-pesca-001-450x295

S’ha signat un conveni per renovar compromís i col·laboració per al trienni 2018-2020 

Hi participen alcaldes, presidents i representants de museus, entitats, centres d’estudis i acadèmies de caire etnogràfics de 21 municipis 

El conveni potencia el treball en xarxa i la proximitat amb el territori, i per primera vegada, s’adhereix un grup de recerca universitària

 

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va signar un conveni (22/06/2018) amb 24 entitats que col·laboren en la recerca etnològica impulsada pel Departament de Cultura per al trienni 2018-2020, a través de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. La signatura va tenir lloc al Departament de Cultura, i hi participen alcaldes, presidents i representants de museus, entitats, centres d’estudis i acadèmies de caire etnogràfics de 21 municipis. L’abast territorial de la recerca arriba a tots els Països Catalans.

Amb la signatura d’aquest conveni es renova el compromís de col·laboració de la Generalitat de Catalunya amb les entitats que tenen entre els seus objectius comuns l’impuls de la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni etnològic de Catalunya. I per primera vegada, s’adhereix un grup de recerca universitària, el Grup de Recerca EtnoBioFic de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona.

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va posar en valor la importància “que hi estiguem tots compromesos, des del món local, des de la universitat, des dels instituts de recerca, i des de la Generalitat de Catalunya” per treballar en xarxa arreu del territori en la recerca i difusió del patrimoni etnològic i immaterial.

“A Catalunya, des de les Valls d’Àneu fins a les Terres de l’Ebre, tenim un patrimoni riquíssim i és fonamental fer xarxa” per tal de posar “a l’abast de la ciutadania tota la valuosíssima feina que s’està fent arreu de la geografia catalana”. En aquest sentit, la consellera va posar en valor tota la feina que s’ha fet aquests anys i, que el món acadèmic també s’adhereixi.

Per últim, Borràs va destecar també que aquesta “és la primera signatura que fem desprès de l’aixecament del 155”.

El conveni té per objectiu la preservació del patrimoni etnològic de Catalunya a partir de les d’actuacions de recerca, conservació i difusió, de les principals entitats especialitzades. En aquest sentit, les entitats elaboraran un projecte anual amb les activitats i actuacions que duran a terme, també coordinaran les iniciatives d’interès etnològic del seu àmbit territorials i assessoraran altres entitats que pugin participar en projectes de recerca patrimonial.

En l’apartat de difusió, les entitats aportaran continguts al bloc etnologia.cat que coordina la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i proporcionaran informació sobre el desenvolupament de la recerca a través de publicacions, jornades, exposicions i espais de reflexió. D’igual manera també es comprometen a fer difusió a través dels seus propis mitjans i dels de l’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya i aportaran els seus estudis a la biblioteca especialitzada de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

El conveni expressa el compromís de col·laboració del Departament de Cultura per tal de facilitar que cadascuna de les entitat porti a terme els seus projectes de recopilació de dades i materials i a la vegada actuïn com a canal de difusió dels estudis i informes que es facin. Amb aquestes aportacions el Departament elaborarà “l’estat de la qüestió” de la recerca etnològica per al conjunt de Catalunya, que recull informació sobre les recerques que s’han realitzat i sobre les persones i entitats temàtiques amb la finalitat de millorar l’eficàcia de les seves actuacions.

Aquest conveni té com antecedent un conveni de col·laboració signat  l’octubre de 2012 amb 13 entitats col·laboradores, una xifra que ha augmentat fins a les 24 actuals, totes elles dedicades a la recerca, restitució i difusió dels elements culturals que formen el patrimoni etnològic català a partir de la seva proximitat amb el territori.

L’ Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial fou creat l’any 2000 per poder conèixer puntualment i de manera actualitzada la situació del patrimoni etnològic català en tots els seus vessants, incloent-hi la recerca i la difusió. El funcionament de l’Observatori es basa en la col·laboració i el treball en xarxa amb les entitats i grups que existeixen a Catalunya dedicats al patrimoni etnològic. 

L’Observatori desenvolupa diverses funcions:

· Identificació d’oportunitats de recerca

· Detecció d’amenaces que posen en perill el patrimoni etnològic del nostre país

· Organització d’activitats de difusió de la recerca etnològica promoguda des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, així com del patrimoni etnològic en general

· Organització de jornades de caràcter internacional, nacional o local sobre patrimoni etnològic

· Difusió de les activitats relacionades amb el patrimoni etnològic mitjançant el blog etnologia.cat

· Gestió d’una borsa d’investigadors amb l’objectiu de posar en contacte entitats i investigadors

 I gestiona diversos programes en comú:

– Etnologia en xarxa

– Mostra internacional de cinema etnogràfic

– Col·leccionant passions

– Tallers i jornades de memòria oral

– Cultura viva

Les entitats que actualment col·laboren amb l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial són:

-Fundació Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana (Mòra d’Ebre)

-Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu)

-Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta)

-Museu Marítim de Barcelona (Barcelona)

-Museu Etnològic de Barcelona (Barcelona)

-Museu de la Mediterrània “Can Quintana” (Torroella de Montgrí)

-Museu de la Pesca (Palamós)

-Museu del Ter (Manlleu)

-Museu Etnològic del Montseny “La Gabella” (Arbúcies)

-Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega)

-Museu Comarcal de Cervera (Cervera)

-Institut Català d’Antropologia (Barcelona)

-Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria “Carrutxa” (Reus)

-Institut d’Estudis Penedesencs (Vilafranca del Penedès)

-Centre d’Estudis Lacetans (Solsona)

-Centre d’Estudis de les Garrigues (Les Borges Blanques)

-Conjunt de museus que conformen el programa museogràfic denominat Ruta dels Oficis d’Ahir (La Seu d’Urgell)

-Patronat Municipal de La Patum (Berga)

-Museu d’Història- Espai del Metge i de la Salut Rural (Sant Feliu de Guíxols)

-Museu Casteller de Catalunya (Valls)

-Centre de Desenvolupament Rural – Museu de la Pauma (Mas de Barberans)

-Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (La Fatarella)

-Institut Tarragonès d’Antropologia (Tarragona)

-Grup de Recerca EtnoBioFic de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (Barcelona)♦

 IMATGE: Museu de la Pesca de Palamós

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere