Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’estudi Predimed demostra que la dieta mediterrània redueix el risc de patir diabetis entre un 18% i un 40% / URV

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

L’estudi Predimed demostra que la dieta mediterrània redueix el risc de patir diabetis entre un 18% i un 40%. Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, en col•laboració amb la xarxa d’Atenció Primària del Institut Català de la Salut, han publicat un article amb aquesta conclusió a la revista mèdica “Annals of Internal Medicine” dels Estats Units.

 En l’article conclouen que aquells individus que segueixen una dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge o fruita seca tenen un 40% o un 18%, respectivament, de risc més baix de patir diabetis en comparació dels qui segueixen una dieta baixa en greix.

 És un resultat més de Predimed i ratifica el que van publicar fa tres anys els mateixos autors, quan van analitzar els resultats d’un dels 11 centres que van participar en l’estudi. En el treball actual, han avaluat els resultats de la resta dels centres participants.

Segons els investigadors els resultats demostren, per primera vegada, que l’adopció d’un patró dietètic saludable com el mediterrani, és capaç, per sí mateix, de prevenir la diabetis. I consideren que les conclusions modifiquen les actuals recomanacions internacionals per prevenir o retardar la diabetis mitjançant la dieta.

 L’estudi sobre la diabetis l’ ha dut a terme l’equip de Nutrició Humana de l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV), la URV i el CIBER Obesitat i Nutrició de l’Instituto de Salud Carlos III, sota la direcció del Dr. Jordi Sales-Salvadó (URV), en col•laboració amb la xarxa d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut, que dirigeix el Dr. Josep Basora.

 Predimed és un estudi multicèntric d’intervenció nutricional de 9 anys de durada, en el qual hi han participat més 7.400 persones a les quals se’ls recomanava seguir tres tipus de dieta: un grup va consumir una dieta baixa en greix (tant d’origen animal com vegetal), i els altres dos grups una dieta tipus mediterrani tradicional que és més rica en greix vegetal, aportat especialment en forma d’oli d’oliva verge o fruita seca.

 L’ha dirigit el doctor Ramon Estruch de l’Hospital Clínic de Barcelona. Hi han participat 16 grups de recerca de diferents universitats i hospitals espanyols, amb més de 100 doctors implicats. El catedràtic Jordi Sales-Salvadó forma part de l’equip director de l’estudi, format per 5 investigadors.

 La dieta mediterrània és moderadament rica en greix (especialment d’origen vegetal com l’oli d’oliva i la fruita seca), fruites, verdures, llegums i peix, i relativament pobre en productes làctics, carn vermella i derivats. El consum moderat de vi, i l’ús freqüent de sofregit (oli, tomàquet, ceba, all i espècies) per la preparació d’aliments també són típics.

 El  març del 2013, els investigadors de Predimed van donar a conèixer els resultats sobre la prevenció de malalties cardiovasculars a través d’un estudi publicat en la revista de més impacte mèdic mundial, “New England Journal of Medicine”. Van demostrar que la dieta mediterrània reduïa en un 30% el risc d’infart de miocardi, d’embòlia cerebral i de mort per malaltia cardiovascular. Aquest article va tenir un gran impacte científic mundial, una important repercussió mediàtica i va resultar ser, segons el rànquing Altmetric, el segon estudi científic més citat a les xarxes socials de tot el món el 2013.

 Segons els autors de l’estudi, part dels beneficis observats en la malaltia cardiovascular podrien explicar-se a través d’haver incidit, amb el temps, en una reducció o retard en l’aparició de nous casos de diabetis. Predimed està finançat principalment per l’Instituto de Salud Carlos III. 

 La diabetis és una malaltia d’elevada prevalença a nivell mundial. Segons l’Organització Mundial de la Salut, en les últimes tres dècades la seva prevalença  al món s’ha més que duplicat. Existeixen més de 180 milions de persones diabètiques a tot el món, es preveu que aquestes xifres es dupliquin en 2030 i que la mortalitat per diabetis augmenti en un 50% en els propers 10 anys.

 Tant als països desenvolupats com en desenvolupament, la diabetis augmenta de forma inèdita. A Catalunya, les xifres d’incidència de diabetis també creixen de forma progressiva, especialment entre els més joves.

 La diabetis tipus 2 de l’adult és una alteració del metabolisme de la glucosa, que en molts casos es pot controlar amb una bona alimentació i la pràctica d’activitat física, encara que en ocasions s’ha d’aplicar tractament amb medicaments per via oral, o insulina. S’associa a arteriosclerosis primerenca, augment del risc de la malaltia cardiovascular, malaltia renal i ceguesa, -especialment entre els individus que no es controlen- i amputació d’extremitats. Aquestes complicacions afecten a la vida diària de la persona reduint la seva qualitat i esperança de vida.

 La pèrdua d’excés de pes mitjançant dieta i exercici físic retarda l’aparició d’aquesta malaltia. No obstant això, fins a l’actualitat cap estudi havia delimitat si l’adscripció a una dieta saludable podia prevenir l’aparició de diabetis, independentment de la pèrdua de pes.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere