Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Barcelona acollirà fins al 2026 sis congressos pluridisciplinaris sobre Gaudí

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

  Barcelona acollirà fins al 2026 sis congressos pluridisciplinaris sobre l’arquitecte Antoni Gaudí, el primer dels quals es farà en octubre al paranimf de la Universitat de Barcelona (UB), reunirà 400 especialistes de tot el món i se centrarà en la Colònia Güell.

   Segons ha explicat en una trobada amb periodistes la catedràtica d’història de l’art i vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat de Barcelona (UB), Lourdes Cirlot, es farà un congrés cada dos anys, i aquest divendres la capital catalana ha acollit una jornada preparatòria que ha reunit a una dotzena d’especialistes internacionals, que formen part del comitè assessor de l’esdeveniment.

   “L’objectiu és establir relació entre els qui coneixen profundament a Gaudí” i que procedeixen de diferents àmbits del coneixement, com arquitectes, enginyers, dissenyadors, físics, pensadors i historiadors de l’art, ha concretat Cirlot, que ha destacat que el sisè i últim congrés es farà el 2026, any del centenari de la seva mort.

   Es dóna la circumstància que ha estat a la UB on Gaudí es va graduar, el 1878, i entre el patrimoni d’institució, figuren els Pavellons de la Finca Güell, que s’han rehabilitat, i ara es vol fer el mateix amb els jardins que els envolten.

Reconeixement als estudiosos

   A més de centrar-se en la figura de Gaudí, al congrés es farà un reconeixement als estudiosos de tot el món que han investigat sobre l’arquitecte català i han contribuït a divulgar la seva obra i figura; entre els quals hi ha centres de Moscou (Rússia) i Innsbruck (Àustria).

   El primer congrés se centrarà en la Colònia Güell, i la població on s’emplaça aquest antic complex fabril, Santa Coloma de Cervelló (Barcelona), ha decretat el 8 d’octubre com festivitat local per poder recrear per un dia com era la vida allà entre finals del segle XIX i principis del segle XX.

   El congrés ho organitzaran la UB juntament amb el The Gaudí Research Institute, organisme format per tres dels principals especialistes catalans sobre l’arquitecte català: el secretari de la Comissió Internacional de la Cripta de la Colònia Güell, Manuel Menarde; el conservador del Museu Diocesà de Barcelona, Pere Jordi Figuerola, i el professor d’art i patrimoni Marià Marín.

   Figuerola ha recordat que durant molts anys, Gaudí era una figura reconeguda a l’exterior, mentre que no era apreciat a Barcelona, cosa que ha canviat durant els últims anys: “En els anys 70 es tirava a les escombraries mobiliari que va dissenyar”.

   Durant els últims anys The Gaudí Research Institute ha recopilat informació sobre l’arquitecte: “Tenim més de 20 tones de documentació”, ha assegurat Figuerola, entre objectes i arxius.

   Lourdes Cirlot ha explicat que la UB vol constituir un institut d’investigació específic sobre Gaudí, i que custodiï materials inèdits que encara no s’han investigat i objectes que va utilitzar, com compassos i material per fer el seu popular trencadís.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere