UB: Premi a un model de negoci innovador, Infinitic
El Premi Senén Vilaró 2013, que atorguen el Consell Social i la Fundació Bosch i Gimpera de la Universitat de Barcelona, és per a Infinitec Activos, una empresa biotecnològica dedicada a crear productes per a firmes importants del sector cosmètic i que té un model de negoci poc habitual. No va ser creada per científics, com és freqüent en les empreses biotecnològiques, però sí que els dos socis que van endegar el projecte —dos professionals de l’àmbit comercial— tenien clar des del primer moment que calia començar amb la col·laboració dels grups de recerca del Parc Científic de Barcelona (PCB). L’empresa es va posar en marxa l’any 2006 gràcies a un préstec de 120.000 euros i ara, set anys després, té una facturació de dos milions d’euros, dóna feina a setze persones i té quaranta-sis distribuïdors arreu del món, de manera que el 80 % de la facturació prové del mercat estranger.
Alfons Hidalgo i Josep Maria Borràs, els dos socis fundadors d’Infinitec, expliquen que com a empresa es diferencien de la competència per la flexibilitat i pel fet d’oferir als clients un servei de recerca per crear productes a mida i exclusius. «Un aspecte important és la capacitat de generar idees noves, crear ingredients nous», explica Hidalgo. «Per això —continua—, Infinitec no fa només recerca pròpia, sinó que com a mínim un 35 % de la recerca és externalitzada, provinent de grups de la Universitat o d’altres empreses emergents, la qual cosa facilita que sorgeixin idees trencadores». Els col·laboradors per a aquesta externalització de la recerca no han de pertànyer necessàriament al mateix sector de la cosmètica, sinó que poden ser laboratoris que treballin principalment en l’àmbit farmacèutic o alimentari, per exemple.
Infinitec és proveïdor clau per a Elizabeth Arden i La Prairie, i treballa en projectes de recerca conjunts amb Estée Lauder i Avon. Està especialitzada en síntesi peptídica (amb més de deu productes en cartera amb activitat antiarrugues, autobronzejant, antiedat, etc.), sistemes d’alliberament i biotecnologia marina (productes d’origen marí que vénen d’una col·lecció de més de 56.000 extractes), entre d’altres.
La firma es caracteritza per la internacionalització, amb vendes constants a una vintena de països. Té una planta de producció a Montornès del Vallès (Vallès Oriental) i el laboratori d’R+D a la Bioincubadora del PCB i la Fundació Bosch i Gimpera. Alfons Hidalgo es va traslladar el 2011 als Estats Units per dinamitzar la presència de la companyia en aquest país. «El mercat nord-americà ens ha de permetre fer un salt qualitatiu com a empresa», explica Hidalgo.
Alfons Hidalgo arriba a la seva tasca actual als Estats Units després de tota una trajectòria professional i vital que el va portar fins a aquest projecte d’emprenedoria empresarial. Va compaginar els estudis de Química a la UB amb tota mena de feines. Després treballar uns quants anys en una firma del sector cosmètic, es va quedar sense feina i va decidir marxar a Londres per tenir una experiència en un altre país. Mentre treballava des de casa i cuidava la seva filla, va idear el projecte d’Infinitec. Per posar en marxa l’empresa va tenir el suport de la Fundació Bosch i Gimpera i del catedràtic de Química Orgànica de la UB, i antic director del PCB, Fernando Albericio. «Per obtenir el finançament vaig demanar un crèdit sobre la hipoteca de la meva pròpia casa», recorda Hidalgo, i afegeix que «mai és bon moment per muntar una empresa; els emprenedors estem en crisi contínua». Ara que desenvolupa la major part de la seva feina als Estats Units, Hidalgo explica que és un mercat «molt complicat i competitiu, però no hi ha prejudicis: si tens un bon producte no els importa qui ets o d’on véns». «La gent té menys por», remarca.♦