Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Utilitzen la imaginació contra l’insomni de pacients amb càncer avançat

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 L’Hospital del Mar de Barcelona utilitza tècniques d’imaginació guiada per tractar l’insomni que pateixen els pacients de càncer avançat amb la finalitat de reduir el nivell d’ingesta de fàrmacs i potenciar la comunicació amb el pacient, ha explicat a Europa Press el cap de la Secció de Càncer i de la Unitat d’Atencions de Pal·liatius del centre, Josep Planes.

 La teràpia, que el centre va començar a aplicar l’abril de manera pilot a una vintena de pacients, està guiada per un psicòleg que ajuda als pacients a rememorar vivències agradables de la vida anterior del malalt i que aconsegueixen generar un “efecte de serenitat” que facilita agafar la son.

 El psicòleg realitza, d’entrada, una tasca d’exploració amb el pacient per identificar situacions positives i, en diverses sessions, li ensenya una tècnica per guiar la seva imaginació en moments d’ansietat alta i insomni.

 La teràpia psicològica per combatre l’insomni, que afecta al 50% dels pacients amb càncer avançat, permet rebaixar la dosi de sedants i somnífers –benzodiazepines– que s’administren a aquests malalts, que a més acusen problemes per metabolitzar aquestes substàncies.

 Es tracta d’una línia d’investigació de tractaments no farmacològics impulsada per l’Hospital del Mar, que ara ha rebut 20.000 euros de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (Aecc)-Barcelona per realitzar una “investigació més profunda i demostrar l’evidència” dels bons resultats aconseguits a través d’un grup de control.

 Planes ha ressaltat “la importància d’investigar en benestar, i no només en quimioteràpia ciència bàsica i el genoma, tot i que també són importants”, ha subratllat el metge, que ha significat la necessitat d’augmentar la qualitat de vida dels pacients.

Musicoteràpia

 L’Hospital del Mar i el de l’Esperança, que col·laboren en un màster de musicoteràpia amb la Universitat de Barcelona, són reconeguts actualment per les sessions de musicoteràpia que utilitza amb tota mena de pacients, i especialment amb malalts oncològics terminals, a través d’un bon historial musical del pacient.

 Segons els experts, la música guiada per un musicoterapeuta pot aconseguir canvis fisiològics, de ritme del cor, si bé es considera que la melodia d’una cançó és la part curativa, ja que incideix directament a la part emocional de les persones.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere