Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La simulació podria suplir la demanda d’educació en ecocardiografia / VHIR

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

 acuson_1

 Investigadors del grup de Patologia Cardiocirculatòria del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han coordinat un article de revisió sobre simuladors en formació en ecocardiografia en col·laboració amb investigadors del St George’s Hospital i el Georges Pompidou Hospital. L’estudi, publicat a la revista Anesthesiology en un número especial sobre Educació i Formació en Anestèsia (gener 2014), podria permetre la introducció de la simulació en ecocardiografia en l’educació dels metges, suplint així l’elevada demanda de formació en aquesta eina que en els últims anys s’ha detectat. Aquests simuladors poden millorar i accelerar els processos d’aprenentatge i l’habilitat manual de l’ecocardiografia, especialment en les primeres etapes de formació de les especialitats d’anestesiologia i cures intensives, ja que suposa un gran avenç en medicina i cirurgia.

 Els investigadors de l’estudi van detectar un augment en l’ús de simuladors amb una eficàcia provada de la millora en els coneixements i habilitats tècniques dels estudiants. En canvi, no van trobar com havien de ser introduïts en els programes de formació i en l’acreditació d’alguns nivells. L’estudi detalla com s’han de fer servir per a la seva òptima introducció, l’espai que han d’ocupar en la formació, els processos, el per què de la seva importància i com fer-los servir.

 La gran demanda sorgida en els últims anys en ecocardiografia es deu al seu gran impacte clínic. És una eina que, actualment, no es limita només a l’especialitat de cardiologia sinó que s’ha imposat en cures intensives, anestèsia, urgències i medicina primària, i està canviant la cirurgia i les actuacions en cures intensives. Així mateix, nombrosos organismes internacionals recomanen desenvolupar exàmens i acreditacions de formació, especialment en les especialitats d’anestesiologia i cures intensives. Per això, els educadors mèdics tenen el repte d’assolir la competència en aquesta tècnica en la sobrecarregada formació dels metges.

 Opcions de futur

 La simulació encara no està implantada de manera oficial en els programes acadèmics de medicina. Per tal que la seva introducció sigui efectiva, tal i com afirma el Dr. Fernando Clau-Terré, investigador principal de l’estudi i membre del Grup de Treball d’Hemodinàmica i Ecocardiografia de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC) i de la Societat Europea de Medicina Intensiva (ESICM), “cal conèixer quin lloc ocupa la simulació dintre dels programes de formació en ecocardiografia i quina és la seva importància dins dels programes d’acreditació en aquesta eina”. A més, apunta, “la indústria ha de millorar i actualitzar el software dels diversos simuladors actuals”.

 L’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH) disposa d’un simulador (HeartWorks)  que permet la pràctica en ecocardiografia transtoràcica i transesofàgica. El simulador permet un ràpid aprenentatge en l’adquisició i interpretació d’estudis normals i de diferents patologies als metges en formació. Les pràctiques amb simulador són una peça clau en els cursos de formació i acreditació per a metges intensivistes, anestesistes i d’urgències, coordinades pel Dr. Arturo Evangelista, Cap de Secció d’Imatge Cardíaca. El proper curs se celebrarà del 9 a l’11 d’abril d’aquest any.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere