Estudis demogràfics: Un seminari a la UAB aborda com les “estratègies” d’homes i dones s’acosten
Immigració, lleis i visió femenina, principals canvis matrimonials de l’última dècada
L’arribada d’immigrants, l’aprovació de lleis a favor del matrimoni homosexual i per facilitar el divorci, i una evolució en la visió femenina en el moment d’escollir parella són els tres canvis més destacats que s’han produït en l’última dècada al mercat matrimonial a Espanya.
Aquests canvis, que ajuden a fer-se una idea de l’evolució de les societats, són alguns dels aspectes que s’aborden al seminari ‘Qui es casa amb qui? Passat i present’, que aquest dijous i divendres se celebra en la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la participació de 80 sociòlegs internacionals.
El sotsdirector del Centre d’Estadis Demogràfics (CED) de la UAB, Albert Esteve, ha explicat a Europa Press que, tot i aquests canvis, “la norma general segueix sent escollir gent semblant”, amb uns valors culturals, nivells d’estudis i orígens similars; en un seminari que la CED ha organitzat al costat de l’Associació de Demografia Històrica.
“La gent es casa entre iguals”, ha abundat, i en aquesta elecció sobretot influeixen tres factors: les normes legals, les peces en el tauler de joc i les voluntats individuals –només l’últim d’ells depèn únicament de les persones i els altres dos fluctuen en funció d’altres condicionants–.
Esteve ha reconegut que fa anys el component religiós i la voluntat familiar eren molt importants, però com aquestes creences s’han debilitat ara és més determinant la posició social o el nivell d’estudis de la parella, que acostumen a ser semblants a la pròpia pel fet que les persones es coneixen en entorns similars.
El sociòleg ha apuntat, en tot cas, que ha canviat molt com els homes i les dones afronten el tema del matrimoni, i ho ha resumit que ara la societat prima que els dos components de la parella treballin i rebin el sou –garantia, d’altra banda, d’un nivell de vida superior– que la dona s’ocupi de la llar i de la descendència.
“No sé si part dels homes busquen una dona que ha deixat d’existir”, ha assenyalat, mentre que les dones busquen un home que està per arribar, ja que en tot cas les estratègies d’un i un altre sexe s’estan acostant.
Matrimonis mixtos
Tot i tot, Esteve ha constatat que la inèrcia del sistema estén els rols tradicionals de cada sexe, i posa com a exemple la configuració dels matrimonis mixt, cosa resultant de l’arribada d’immigrants els últims anys.
El sotsdirector del CED ha explicat que, tot i la tendència a aparellar-se dins del mateix grup social, actualment un de cada cinc matrimonis que se celebren a Espanya té com a mínim un component d’origen estranger i, en aquells que només és un dels dos, el 65% de les vegades és d’un home amb una dona estrangera i el 35% d’una dona amb un home estranger.
Dins d’aquesta tendència, el 50% dels homes espanyols es casa amb dones llatinoamericanes i el 30% amb dones procedents d’Europa de l’Est, mentre que en les dones predominen els matrimonis amb homes europeus i per tant, en teoria, amb més tradició en la igualtat entre sexes.
Esteve destaca també que és d’hora per saber com afecta la crisi als matrimonis, ja que un descens en el seu número pot deure’s únicament que ara s’opta més per la cohabitació abans de donar el pas, i això endarrereix les unions.
El seminari aborda també tendències històriques pròpies de societats més rígides, quan l’individu tenia els moviments molt limitats per lleis, famílies i institucions, una estratègia “molt interessant” per mesurar altres aspectes de les societats, ha defensat Esteve.♦