L’ICAC participa en un projecte europeu per conèixer l’extensió i la profunditat del port de l’antiga Tarraco / URV
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica –centre de recerca públic en Arqueologia Clàssica creat per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili-, col·laborarà en el projecte Roman Mediterranean Portus, que pretén estudiar les característiques dels principals ports de la Mediterrània durant l’Imperi romà.
Al projecte participaran 30 ciutats de 9 països diferents, entre les quals hi ha Tarragona, s’estudiarà l’extensió, el cabotatge i la capacitat del port de l’antiga Tarraco i es contextualitzarà aquesta informació amb l’obtinguda a la resta d’indrets. La investigació està liderada pel professor Simon Keay, de la Universitat de Southampton i membre del consell científic assessor de l’ICAC, i compta amb aquest Institut com a col·laborador local.
Per a realitzar les prospeccions s’empraran tècniques geofísiques amb georàdar, similars a les que es van fer servir –per exemple– al subsòl de la Catedral de Tarragona. Es tracta d’un mètode gens invasiu, ja que no cal fer excavacions. Els resultats permetran establir hipòtesis sobre el perfil, la ubicació exacta del moll o la profunditat, entre altres dades, que els investigadors s’encarregaran de contextualitzar amb les dades que l’arqueologia urbana ha proporcionat els darrers anys. Això permetrà conèixer qüestions com quin tipus de vaixells freqüentaven aquest port, o quin paper tenia en relació a la resta de ports de la Mediterrània.
Tot i que el projecte es troba encara en un estat embrionari, està previst que les prospeccions sobre el terreny es facin entre l’any vinent i el 2016. Enguany, l’ICAC definirà l’àmbit i l’abast de les intervencions. “Serà un any de gestions i treballarem segons les directrius del professor Keay”, explica l’investigador Josep Maria Macias, responsable de la part tarragonina del projecte. A més, l’ICAC buscarà altres fonts de finançament per fer una investigació “més ambiciosa, quantitativament parlant”; i és que es vol aprofitar l’oportunitat per estudiar una mostra més àmplia de la que és estrictament necessària pel projecte.
El projecte Roman Mediterranean Portus és un dels 13 que han rebut l’Advanced Grant de l’European Research Council (ERC) el 2013, per als propers 5 anys (2014-2018). Compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros. “Vol ser l’estudi del sistema portuari a la Mediterrània de l’alt Imperi”, explica Keay, “en principi del segle I a.C. fins al III d.C.”.
Es tracta d’un projecte interdisciplinari, que inclou quatre grans disciplines: arqueologia, geoarqueologia, informàtica i història antiga i epigrafia.” La investigació abastarà ports a Turquia, Israel, Itàlia, Grècia, França, Tunísia, Líbia, Egipte i Espanya, mitjançant la col·laboració d’una vintena d’institucions.
Es calcula que l’antic port de Tarraco està situat a l’altura del que avui dia són els carrers Reial i Smith, a sota de les construccions modernes. “Segurament tenia una funcionalitat semblant a la de l’actual port”, comenta Macias. “En sabem algunes coses, però aquest projecte és interessant perquè permet posar en comú els resultats de moltes ciutats europees i entendre’ls en el seu context”. “Per jutjar el paper que va tenir en l’imperi s’ha d’estudiar tot el Mediterrani, entendre’l com una unitat, com el mar intern unificat per Roma que va ser”, afegeix Simon Keay.♦