Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nou projecte europeu sobre efectes dels camps electromagnètics en la salut / CREAL

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

500px-Onde_électromagnétique_ca

 La població europea està cada vegada més exposada als nous agents físics i químics en el medi ambient, alguns dels quals poden ser perjudicials per a la salut. Entre aquests, els camps electromagnètics (CEM) són un dels més estesos, i la seva aplicació en les noves tecnologies segueix creixent, amb nous usos que s’estan desenvolupant i comercialitzant de manera activa. Encara que hi ha certa preocupació per igual entre els professionals de la salut pública i el públic sobre els possibles efectes en la salut relacionats amb els CEM, els resultats dels estudis realitzats fins a la data són inconsistents.

 El projecte GERoNiMO (Generalised EMF Research using Novell Methods o Investigació Generalitzada sobre CEM mitjançant mètodes innovadors) , que es va posar en marxa aquest mes, proposa tancar les bretxes de coneixement sobre els efectes de salut dels CEM i reduir la seva exposició. Per a això, s’utilitzarà un enfocament integrat, que reuneix investigadors de diferents disciplines (biologia, enginyeria i física, epidemiologia i salut pública, protecció radiològica i avaluació de riscos i comunicació), 19 institucions de recerca diferents i 13 països per abordar les qüestions clau relacionades amb els CEM. En concret, el projecte té com a principals objectius :

– Comprendre millor els mecanismes dels possibles efectes de salut subjacents dels CEM ;

– Caracteritzar millor els nivells actuals i futurs de l’exposició als CEM a Europa;

– Promoure l’estat dels coneixements sobre els camps electromagnètics i la salut ;

– Millorar l’avaluació del risc per a la salut dels CEM , i

– Reforçar el desenvolupament de polítiques i proposar mitjans no tecnològics per reduir l’exposició als CEM .

 GERoNiMO és un projecte de cinc anys, coordinat per la professora Elisabeth Cardis, responsable del Programa de Radiació al Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), centre d’investigació de l’aliança ISGlobal, a Barcelona, Espanya. Està finançat per la Unió Europea, a través de l’acord de subvenció de la UE 603.794.

 Amb motiu de la reunió de l’inici del projecte, celebrat al CREAL el passat 16 i 17 de gener, Elisabeth Cardis ha explicat que “ens trobem vivint en un món cada vegada més ” intel·ligent”, on s’empren els CEM en la nostra vida personal (vigilància de la salut personal,…), en la nostra vida domèstica, mitjançant automatització i sistemes d’alarmes, i entorns comercials i industrials (vigilància electrònica i d’etiquetatge,…). Els avantatges són innegables, però és important assegurar que estem protegits adequadament contra els possibles efectes nocius d’aquestes exposicions”.

 El projecte se centra en un rang de freqüències que van des d’uns pocs KHz (freqüències intermèdies utilitzades, per exemple, per als dispositius antirobatori) a radiofreqüències i microones (utilitzades en les tecnologies de la comunicació). Mitjançant l’ús d’enfocaments diferents però complementaris, GERoNiMOinvestiga els possibles efectes d’aquestes exposicions sobre els riscos de càncer, malalties neurodegeneratives, el comportament, els resultats reproductius i envelliment.

 Michael Jennings, portaveu de Máire Geoghegan-Quinn, Comissari de Ciència, Innovació i Recerca Europea, va dir: “l’enfocament integrat emprat en GERoNiMO hauria de millorar significativament la força, la coherència, la credibilitat i la coordinació de la recerca europea sobre els CEM i la salut. El projecte ha de reduir la fragmentació de la recerca en aquest àmbit i millorar la incorporació de l’avaluació de riscos basada en l’evidència per al desenvolupament de polítiques i comunicacions relacionades amb els CEM i la salut”.

 GERoNiMO donarà suport a la UE i els organismes nacionals de reglamentació mitjançant la millora de la fiabilitat de les dades de la recerca sobre els efectes potencials de l’exposició als CEM i la formulació de recomanacions per a la política de salut pública basades en el consens de experts de diversos camps. Així mateix , contribuirà a les activitats d’avaluació de riscos, gestió i comunicació de la UE, sobre la base de les anteriors xarxes finançades per la UE (EMF-Net i EFHRAN).♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere