Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Sobre les associacions a la UdL. COMUNICAT.

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

logo AMICS fons blau

Comunicat de l’Associació universitària AMICS de LO CAMPUS / UdL

 Com Associació que estem organitzats a la Universitat de Lleida (UdL) i com associació legalitzada a tot Catalunya, estem aspectants dels últims moviments del Consell de l’Estudiantat de la UdL respecte les associacions que estem inscrites en aquesta Universitat.

 Qualsevol moviment per afavorir les associacions universitàries és bona, vingui d’on vingui, sempre hi quant es respecti les associacions i el seu treball i no es vulgui, d’una manera prepotent, negligent i grotesca, deixar les associacions en un nivell anecdòtic d’organitzacions de segona, dins tot l’entramat institucional de la nostra universitat.

Seguint aquesta línia volem expressar:

1. Que no vàrem assistir a la reunió convocada pel Consell de l’Estudiantat de la UdL a totes les associacions, perquè discrepem de com es va fer la convocatòria. No era una convocatòria qualsevol: era la primera vegada després d’anys, que un Consell de l’Estudiantat central de la UdL volia reunir-se amb les associacions.

Sempre és bo crear sinergies, sempre hi quan es respecti el principi de que les associacions, que cada associació -una per una- som independents i sobiranes i que no depenen del Consell de l’Estudiantat de la UdL.

La convocatòria no respectava aquest principi i podia, i encara pot, crear una falsa imatge davant la comunitat universitària, de com són les coses entre els estudiants organitzats.

Que no ens vinguin que només volien informar, que hi havia bona fe o una falta d’experiència, perquè des del primer moment se’ls hi va plantejar aquest problema i es va oferir fórmules senzilles perquè no quedes cap imatge de subordinació: des de fer la reunió al local de les associacions i el Consell com a convidat; fins fer una reunió on tothom s’autoconvoques per treure protagonisme només d’una part. Res d’això fou possible: el Consell convocava  al seu local, ell presentava l’orde del dia i fins va arribar a portar convidats externs. Un exercici total de subordinació de les associacions al Consell.

2. El problema és molt de fons: és institucional i de legalitat dins de la UdL, però per nosaltres a més és conjuntural. No volem que com associació se’ns confongui amb l’actual Equip de Govern del Consell de l’Estudiantat de la UdL. Discrepem frontalment de les seves línies d’actuació i no seguirem el seu joc.

Fins avui, tot i la discrepància, no hem dit res en públic i mai com associació hem dit ni escrit res, contra aquestes polítiques, però al moment que s’envaeix territori, competències i s’intenta una imatge conjunta, hem de deixar clar cadascú qui som i on som. 

3. Si volen que treballem conjuntament, d’entrada han de deixar de ser un dels impediments perquè les associacions tinguin una visibilitat, dignitat i representació de veritat, en el conjunt institucional de la UdL.

Avui les associacions a la UdL estant en un terreny de “ningú”, estrany i poc clar. Això els hi passa a totes, però a més, les que estem legalitzades a tot Catalunya per la Generalitat, encara tenim més indefinició i problemes.

Seria injust dir que la culpa de tot això la té el Consell de l’Estudiantat, és un problema estructural, institucional i de poca cultura associativa que han tingut els que han muntat tot l’entramat jurídic de la nostra Universitat, però això encara es complica més, si -com passa- l’actual Equip de Govern amb el Rector al davant, són totalment insensibles a l’associacionisme estudiantil.

4. Si com a nova etapa el Consell de l’Estudiantat de la UdL vol ajudar a les associacions, perfecte, però deixeu-nos de “regalar-nos” mirallets com si fossin “indis a colonitzar” i ajudeu de veritat.

Si de veritat voleu que “el col·lectiu estudiantil ens unim en un marc col·laboratiu”, aquí teniu una llista de temes que podeu ajudar:

A – Ajudeu-nos a crea un “Consell de les associacions de la UdL”, per tenir una veu conjunta. Avui, nosaltres només ens representem a nosaltres i convé tenir una veu mancomunada per resoldre conjuntament problemes específics.

B – Ajudeu-nos a que els òrgans de govern de la UdL tractin a les associacions amb respecte, dignitat i representativitat. L’actual Vicerrectora de l’estudiantat mai s’ha reunit amb les associacions. El Rector Fernàndez no rep als presidents de les associacions. Als actes institucionals de la Universitat les associacions no són convidades. El servei de comunicació de la UdL no informa, ni a la seva Web ni en general, de les activitats de les associacions. Ajudeu-nos a donar la volta a tot això.

C – Defenseu que el Consell de l’Estudiantat no té perquè ésser “l’inspector” de les associacions i defenseu que no teniu perquè fiscalitzar les “Memòries anuals”, els “Ajuts culturals” o que s’hagi de passar per vosaltres per arribar als estudiants a traves del Campus Virtual de la UdL. ¿Com voleu que pensem que vosaltres respecteu la nostra independència, si ens fiscalitzeu la feina, els ajuts i la comunicació interna? 

D – Si us hem de creure, primera cosa concreta:

El proper Consell de Govern de la UdL del 29 de gener de 2014, en relació a la  “Convocatòria d’ajuts per al desenvolupament d’activitats culturals de l’estudiantat de la UdL per al 2014” defenseu que les associacions tinguin una doble convocatòria d’ajuts com tenen els Consells; defenseu que al jurat dels suports s’hi pugui incorporar un membre de les associacions. (El Consell de l’Estudiantat en té dos de membres. Doncs, renuncieu a un a favor nostre, com a solució transitòria). Defenseu que el procés d’ajuts sigui transparent i puguem saber els detalls de les resolucions. (Encara avui, no hem pogut saber, ni veure les actes de l’any passat).

 El treball conjunt a traves de l’acció és possible, respectant els valors de les associacions, que són el moviment cívic organitzat de la UdL.♦

Lleida, 22 de gener de 2014

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere