Investigadors del Cavanilles descriuen l’activació de cèl•lules mare en el sistema nerviós perifèric / UV
José Manuel García-Verdugo i Susana González-Granero, investigadors de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València, han col·laborat amb l’Institut de Biomedicina de Sevilla en un article publicat en la revista Cell, que ajuda a entendre la regulació de la neurogènesi (producció de neurones) en el sistema nerviós perifèric. A més, aquest estudi permet avançar en la comprensió i tractament de la falta d’oxigen en el cos, situació que afecta a desenes de milions de persones al món.
L’article descriu com arriben a activar-se, quan són necessàries, les cèl·lules mare del sistema nerviós perifèric que es troben silents perquè comencen a produir noves cèl·lules filles.
Alguns teixits adults, inclòs el cervell, contenen cèl·lules mare que es mantenen en condicions de quiescència, és a dir, inactives. Quan fan falta s’activen per a proliferar i donar lloc a cèl·lules madures diferenciades segons les necessitats. La forma en què les cèl·lules mare ‘dormides’ són informades de les demandes funcionals i instruïdes perquè es ‘desperten’ i comencen a produir noves cèl·lules madures era un procés fins ara desconegut.
En aquest estudi es descriu el mecanisme d’activació de les cèl·lules mare del cos carotidi, un dels pocs òrgans del sistema nerviós perifèric que conté cèl·lules mare. Aquestes cèl·lules són necessàries perquè el cos carotidi cresca de grandària en condicions d’hipoxemia, és a dir, quan hi ha poc oxigen en la sang. L’activació de les cèl·lules mare precedeix a la producció de noves neurones que estimularan el centre respiratori per a incrementar la respiració i intentar compensar la falta d’oxigen.
La publicació mostra com, sorprenentment, les cèl·lules neuronals madures (denominades glòmiques) formen contactes directes amb les cèl·lules mare. Aquesta dada es va poder aportar gràcies a l’anàlisi per microscòpia electrònica realitzat pels investigadors de la Universitat de València. A més, s’explica com la falta d’oxigen estimula les cèl·lules glòmiques que alliberen transmissors que estimulen la proliferació de cèl·lules mare.
Aquest estudi té implicacions mèdiques importants, ja que permet avançar en la comprensió i el tractament de la falta d’oxigen en el cos, situació que afecta a desenes de milions de persones al món que, o bé viatgen a grans altures o tenen malalties pulmonars cròniques.♦
An O2-Sensitive Glomus Cell-Stem Cell Synapse Induces Carotid Body Growth in Chronic Hypoxia (“Cell” el 16 de enero de 2014)
Aida Platero-Luengo,1 Susana González-Granero,2,3 Rocío Durán,1 Blanca Díaz-Castro,1 José I. Piruat,1 José Manuel García-Verdugo,2,3 Ricardo Pardal,1,* and José López-Barneo1,3,*
1Departamento de Fisiología Médica y Biofísica, Instituto de Biomedicina de Sevilla (IBiS), Hospital Universitario Virgen del Rocío/CSIC/Universidad de Sevilla, 41013 Seville, Spain 2Instituto Cavanilles de Biodiversidad y Biología Evolutiva, Universidad de Valencia, 46071 Valencia, Spain 3Centro de Investigación Biomédica en Red sobre Enfermedades Neurodegenerativas (CIBERNED), 28031 Madrid, Spain *Correspondence: rpardal@us.es (R.P.), lbarneo@us.es (J.L.-B.) http://dx.doi.org/10.1016/j.cell.2013.12.013