Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UPC participa en el projecte CLYMA que impulsa el tram Lió-Madrid del Corredor Mediterrani

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) format per investigadors de l’Institut d’Organització i Control de Sistemes Industrials (IOC) participa, juntament amb altres set socis, en el projecte CLYMA de la Xarxa Transeuropea de Transports (TEN-T), liderat pel Port de Barcelona.

 Els socis de CLYMA, juntament amb la UPC i el Port de Barcelona, són l’Asociación Logística Innovadora de Aragón (ALIA), Terminal Marítima Zaragoza (TMZ), Port de Tarragona, PortIC Barcelona SA, Syndicat Mixte Plate-forme Pyrénées-Méditerranée i VIIA (empresa que explota l’autopista ferroviària Le Boulou-Luxemburg).

 El 24 de gener va tenir lloc, a Perpinyà, la primera reunió d’aquests socis, una trobada que constitueix l’inici dels estudis i treballs per impulsar el tram Lió-Madrid del Corredor Mediterrani. L’acte ha aplegat els principals agents del transport del sud d’Europa, a més d’autoritats franceses, espanyoles i catalanes i de la Direcció General de Mobilitat i Transport de la Unió Europea. Durant la jornada s’ha constituït l’Stakeholders’ Forum, un òrgan que revisarà els estudis i propostes que es duran a terme en el marc de CLYMA.

 El projecte té com a objectiu analitzar una secció vital del Corredor Mediterrani (el tram Lió-Madrid, passant per Montpeller, Perpinyà, Girona, Barcelona, Tarragona i Saragossa) i definir les seves necessitats de gestió i operatives.

 L’equip de l’IOC que participa en aquest projecte, amb el professor Ernest Benedito al capdavant, és l’encarregat de realitzar les aportacions sobre la sostenibilitat dels corredors i l’anàlisi del seu desenvolupament. El concepte de ‘corredors verds de transport’ reflectirà un concepte integrat de transport on el transport marítim de curta distància, la navegació interior, el transport ferroviari i el que és per carretera es complementen entre si, fet que permet que l’elecció dels mitjans de transport sigui respectuosa amb el medi ambient.

 La indústria i la tecnologia avançada han de donar solucions als creixents volums del trànsit del corredor, però, al mateix temps, també s’ha de promocionar la sostenibilitat ambiental i l’eficiència energètica. Entre les activitats que els investigadors de la UPC han de desenvolupar dins del projecte CLYMA, destaca la creació d’un sistema estandarditzat per mesurar la sostenibilitat del servei de transport al corredor. També s’inclou proposar mesures per al ‘desenvolupament verd’ de l’eix CLYMA; integrar els ‘objectius verds’ en un futur pla de desenvolupament dels corredors, i desenvolupar la manera de fer el càlcul de les emissions de CO2 i altres contaminants en aquest tram.

 El projecte CLYMA

 El projecte té el propòsit de realitzar estudis d’organització i implementació òptima de la xarxa TEN-T sobre el tram Lió-Madrid, així com d’aspectes mediambientals, i identificar els principals problemes i colls d’ampolla, entre d’altres. D’aquesta manera s’aconseguirà un desenvolupament coordinat de la infraestructura i la gestió dins del corredor, que inclou quatre modes de transport (ferrocarril, carretera, fluvial i marítim), dos Estats membres (l’Estat espanyol i França) i una secció transfronterera. A més, el projecte proposarà una estructura de govern per dissenyar i implementar ‘Plans de desenvolupament del corredor’.

 Segons ha explicat la presidenta del Conseil Général des Pyrénées-Orientales, Hermeline Malherbe, en la presentació de la jornada, el Corredor Mediterrani és una infraestructura cabdal per al desenvolupament econòmic de tot el centre i Mediterrani espanyol i per al sud i centre de França.

 Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha reivindicat una gestió integral del Corredor Mediterrani que vagi més enllà de la inversió en la pròpia infraestructura. En aquest sentit, ha explicat que “perquè el corredor sigui rendible és necessari abordar una agenda addicional que inclogui aspectes econòmics, tècnics, operatius, ambientals “i sobretot de gestió”.

 El president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, ha destacat que l’eix ferroviari és una eina clau per atraure inversions estrangeres, per millorar la competitivitat de les empreses exportadores i per convertir el sud d’Europa en un pol industrial i logístic que pugui competir a nivell global.

 En el decurs de la jornada s’han celebrat tres taules rodones per debatre els principals aspectes del projecte CLYMA: la visió de les regions i municipis en el desenvolupament del corredor; la perspectiva dels usuaris i els operadors en relació amb els problemes en l’eix Lió-Madrid, i la coordinació multimodal dels corredors. La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del secretari general d’Infraestructures del Govern espanyol, Manuel Niño.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere