Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els primers 100 anys de fotografia Europea sota els criteris del CITM / UPC

Notícia anterior
Notícia posterior

europeana 2

El fons conté 500.000 fotografies procedents de 19 institucions de 13 països europeus 

 Els primers 100 anys de fotografia europea es digitalitzen segons els protocols tècnics i les recomanacions elaborades pel CITM de la UPC ‘Europeana Photography’ és un projecte europeu impulsat per un consorci que porta el mateix nom i que neix amb l’objectiu de digitalitzar la història de la fotografia europea dels primers 100 anys des del 1839 fins el 1939. Es tracta d’un fons de 500.000 imatges fotogràfiques procedents d’arxius i museus de 13 països europeus en diferents suports físics. 

 Carles Mitjà i Bea Martínez, del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), han establert les recomanacions i els protocols de treball per garantir una uniformitat de criteri respecte de la qualitat de la digitalització de les imatges d’aquest projecte, que finalitzarà l’any 2015. 

 Carles Mitjà i Bea Martínez, professors i investigadors del Laboratori de Qualitat de la Imatge (IQL) del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC han estat els encarregats d’establir els paràmetres amb els quals tècnics de 19 arxius fotogràfics de 13 països europeus han de digitalitzar el fons ‘Europeana Photography’. Aquest fons constarà de 500.000 imatges i constituirà una de les mostres més rica i interessant de la història de la fotografia a Europa i al món, ja que reflecteix la història del continent des de l’any 1839 amb les primeres imatges de William Fox Talbot i Louis Daguerre, fins a l’any 1939; és a dir, des del mateix moment de l’aparició de la fotografia i fins poc abans de la Segona Guerra Mundial. 

Protocols ‘made in’ Catalunya

 La tasca de Mitjà i Martínez ha consistit a formar als tècnics de les 19 institucions europees que aporten les fotografies en els procediments de treball més adequats per digitalitzar les imatges i també en homogeneïtzar els criteris per tal que aquestes s’ajustin a estàndards d’alta qualitat. Així, per exemple, els dos investigadors del CITM han establert com tractar els diferents suports, que poden ser des de la placa de vidre negativa i positiva al paper positiu en color o en blanc i negre, passant per daguerreotips, aparells estereoscòpics en placa de vidre o fràgils suports de paper del segle XIX. A més, Carles Mitjà i Bea Martínez han elaborat els protocols de treball que inclouen, per exemple, els ajustaments de diafragma més adients, els formats d’arxiu per als diferents usos de les imatges, la reproducció del color, les resolucions cromàtiques i espacials, els tipus de càmera i els objectius més adients per a cada cas.

 L’experiència del CITM i, concretament, de l’IQL en aquest tipus de projectes és àmplia. Carles Mitjà, en col·laboració amb altres professors del CITM i dels departaments d’Òptica i Optometria i Matemàtica Aplicada III de la UPC, ha presentat una vintena de treballs de recerca en congressos nacional i internacionals dins de l’àmbit de la mesura de la qualitat de la imatge digital. Un bon exemple de la transferència de coneixement i de tecnologia generada per l’IQL del CITM és el projecte realitzat amb el museu Picasso de Barcelona, que va consistir en la redacció dels protocols d’encàrrec, captació, recepció i processament de les reproduccions digitals del fons del museu encarregades a fotògrafs professionals.

Un segle en imatges 

 ‘Europeana Fotography’ és un consorci en el qual participen agències fotogràfiques públiques i privades líders del sector, així com institucions públiques i museus d’Àustria, Alemanya,Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Espanya, França, Grècia, Itàlia, Lituània, Polònia, Eslovàquia i el Regne Unit. L’any 2015 aquest consorci finalitzarà el projecte que porta el mateix nom i està finançat en el marc del programa europeu de Competitivitat i Innovació 2007-1005. 

 Un cop enllestit el projecte, les 500.000 imatges digitalitzades seran de lliure accés a través d’Internet. Aquest fons donarà visibilitat a la vida, els paisatges i la gent, la llar i els vestits, els canvis socials i econòmics a Europa de la segona meitat del segle XIX i la primera del segle XX. Tot el contingut estarà organitzat en grups temàtics a partir de quatre categories: llocs, persones, esdeveniment i modes o moviments socials. El fons també inclou imatges de molts autors clàssics de la fotografia.♦

 foto europeana_CITM

Fotografia: Carles Mitjà i Bea Martínez, professors i investigadors del Laboratori de Qualitat de la Imatge (IQL) del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC. 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere