Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Identifiquen un subgrup de pacients amb esquizofrènia amb trastorns motors / IDIBELL

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

20120108121755

 Un estudi liderat per l’Institut de Neuropatologia de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha identificat un subgrup de pacients d’esquizofrènia caracteritzats per patir trastorns motors, ha informat aquest dimecres el centre en un comunicat.

 La troballa, publicada en la revista electrònica ‘Psychiatric Research’ i finançat amb fons de La Marató de TV3 del 2008, s’ha basat a l’estudi de cervells post-mortem de pacients amb esquizofrènia amb la col·laboració del Parc Sanitari de Sant Boi de Llobregat (Barcelona) de l’Hospital Sant Joan de Déu i de la Universitat de Castella-la Manxa.

 L’esquizofrènia és una malaltia mental greu i els experts consideren que agrupa diverses malalties que no estan ben definides ni caracteritzades per biomarcadors.

 Els investigadors s’han centrat a l’estudi del receptor de la proteïna Adenosina A2A, que està molt expressat en els ganglis basals del sistema nerviós central i està implicat en el control del moviment.

 Aquesta proteïna, que inhibeix l’activitat del receptor de dopamina D2, està hiperactivada en pacients amb esquizofrènia i és una diana dels antipsicòtics típics: “Hem detectat que el 50% dels cervells analitzats tenia nivells molt baixos del receptor d’Adenosina A2A”, ha dit la líder de l’estudi, Marta Barrachina.

 Al comparar aquestes dades amb la informació clínica aportada pels investigadors clínics de l’estudi, s’ha observat que els pacients presentaven trastorns de la motricitat.

 Els experts també han identificat un mecanisme epigenètic relacionat amb la disminució de l’expressió del receptor, fet que permet constatar un nou subgrup de pacients amb trastorns motors.

Estudi clínic

 El descobriment obre les portes a un estudi clínic basat en la ràdioimatge que permetria detectar els nivells de la proteïna Adenosina A2A i identificar aquesta mena de pacients, així com confirmar els resultats obtinguts en cervells post-mortem.

 L’equip de Barrachina ha proposat aplicar-los una teràpia combinada específica d’antipsicòtics i agonistes del receptor de la proteïna: “Així s’afavoriria la seva activitat i es podria reduir la dosi d’antipsicòtics”.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere