Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Identifiquen una proteïna relacionada amb el 80% dels tumors de fetge malignes / IDIBAPS

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Un estudi internacional liderat pel grup de càncer hepàtic Hospital Mount Sinai de Nova York, en col·laboració amb l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) – Hospital Clínic de Barcelona, ha identificat per primera vegada l’oncogèn UHRF1 causant del carcinoma hepatocel·lular, un tipus de càncer de fetge que constitueix al voltant del 80% dels tumors hepàtics malignes.

 La investigació, publicada a la revista ‘Cancer Cell’, ha identificat un oncogèn –la proteïna responsable de transformar una cèl·lula normal en una cèl·lula maligna– en un model animal de peix zebra capaç de generar el carcinoma hepatocel·lular amb dades de gens humans, segons ha informat el Clínic en un comunicat.

 El professor ICREA del Grup d’Oncologia Hepàtica de l’IDIBAPS i director del Programa de Càncer de fetge del Mount Sinai Josep M. Llovet és coautor d’aquest treball, en què també participen investigadors de l’Hospital Brigham and Women’s de la Universitat d’Harvard i de l’escola de medicina del King’s College de Londres.

 La identificació d’aquesta proteïna en un càncer amb pronòstic dolent comporta un “important canvi de paradigma” a l’abordatge futur de la malaltia, i el següent pas serà desenvolupar fàrmacs que apuntin cap a aquest oncogèn per restablir l’epigenoma i evitar els mecanismes que desencadenen el càncer.

 El 75% dels peixos que ha analitzat aquest estudi en què es va sobreexpressar la proteïna van desenvolupar tumors al cap de 20 dies la primera vegada, i els científics van trobar una sobreexpressió de l’oncogèn al 50% dels malalts als quals es va associar un pronòstic pitjor, cosa que demostra que la sobreexpressió de la proteïna UHRF1 és una condició suficient per causar càncer.

 Aquesta és la primera vegada que es demostra que la sobreexpressió de la proteïna UHRF1 és una condició suficient per causar càncer, per la qual cosa resulta de gran interès com a regulador central de l’epigenoma del càncer, amb capacitat d’incidir a l’ADN i promoure la proliferació de la cèl·lula cancerígena.

 El carcinoma hepatocel·lular es diagnostica en fases avançades al 40% dels casos a Occident i en més del 70% a Àsia, i l’única teràpia eficaç en aquests estadis és un inhibidor multiquinasa que aconsegueix una mitjana de supervivència d’un any, mentre que sis fàrmacs més assajats a la fase 3 durant els últims cinc anys han donat resultats negatius.

 Aquest tipus de carcinoma és la cinquena causa de càncer al món –750.000 casos nous l’any– i la segona causa de mort per càncer després del càncer de pulmó; actualment hi ha uns 4.000 casos a Espanya i 800 a Catalunya i, malgrat les millores, presenta una mortalitat molt elevada.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere