La Campanya del Ministeri d’Hisenda: De la Fuente (CSIC) presentarà la redefinició de les balances fiscals aquest divendres a Girona / UdG
Distingirà unes partides amb “lògica territorial” d’altres que aquesta es jutgi secundària
L’economista Àngel de la Fuente (CSIC) presentarà aquest divendres a Girona el mètode anunciat fa una setmana pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per redefinir les balances fiscals i convertir-les en comptes públics territorialitzats, el resultat dels quals es preveu presentar el març.
De la Fuente oferirà una roda de premsa d’11 a 12 hores aproximadament a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Girona (UdG), on es desenvolupa a porta tancada aquest dijous i divendres el XXI Trobada d’Economia Pública.
Ell mateix presentarà després al congrés l’informe que ha elaborat amb Ramón Barberán (Universitat de Saragossa) –que també acudirà a la sessió– i Ezequiel Uriel (Universitat de València i Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, IVIE) sobre ‘Un sistema de comptes públics territorialitzats per a Espanya’.
Montoro va avançar el 24 de gener a Barcelona que fins ara les balances fiscals mesuraven els fluixos públics entre territoris mitjançant diverses metodologies que “portaven a conclusions errònies”, per la qual cosa aposta ara per un nou sistema que observi clarament el que realment està fent cada administració pels ciutadans que viuen en un territori.
El resum de la ponència constata que el nou mètode anirà més enllà de les balances fiscals regionals, centrades gairebé exclusivament a calcular els saldos fiscals agregats de les comunitats amb l’Administració central, “això és, en la diferència entre els beneficis que els residents de cada regió deriven de l’actuació d’aquesta administració i la seva contribució via impostos al sosteniment de la mateixa”.
L’impacte de cada partida
Ara s’implanta un sistema de comptes públics territorialitzats, organitzats de manera que “ajudin a identificar aquelles partides pressupostàries que responen pròpiament a una lògica territorial”.
Així se separaran aquestes partides “d’altres en les que la incidència territorial és una consideració secundària”, segons el resum inclòs en el programa del congrés.
Això permetrà “quantificar l’impacte de cadascun d’aquests grups de partides sobre els saldos fiscals regionals, desglossant així el saldo fiscal afegit en una sèrie de components susceptibles de ser valorats per separat”.
“Desmuntar l’Espanya ens roba”
Àngel de la Fuente ha criticat aquest dimecres el punt de vista de la Generalitat: “Si ells insisteixen a calcular les coses sense tenir en compte la part de la despesa estatal que torna, no en diners, sinó en espècies –com a Defensa o el que sigui–, allà ells”.
Per a ell, la Generalitat i els partits nacionalistes catalans utilitzen les balances fiscals com a “instrument d’agitació i propaganda per crear independentistes: és demostrar que ‘Madrid ens roba'”.
“Una de les coses que m’interessa és desmuntar aquest argument, perquè jo penso que no és veritat”, ha dit en una entrevista de TVE-Catalunya.
El treball que presentarà De la Fuente aquest divendres es divideix en dos grans parts: la primera està dedicada a qüestions metodològiques i la segona resumeix els principals resultats de la seva aplicació.♦