Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Redescobreixen a l’Ebre una planta aquàtica que es creia extingida a Catalunya / UB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

fotonoticia_20140130144633_500

 Una investigació portada a terme en el curs sota del riu Ebre (Tarragona) i en el pantà de Vallvidrera (Barcelona) ha permès redescobrir la planta aquàtica –‘Spirodela polyrrhiza’–, una espècie que es creia extingida a Catalunya des de fa més de 80 anys.

 El treball, que publica les revistes ‘Flora Montiberica’ i ‘Orsis’, se centra en una planta que té un disc flotant del qual pengen les arrels, sense fulles, i amb un diàmetre d’aproximadament 10 mil·límetres, el que la converteix en una de les més grans de la família de les llenties d ‘aigua.

 Els investigadors, del Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB) i de l’empresa Mediodes, han observat que la planta es troba en aiguamolls i marges de rius grans, compartint l’hàbitat amb altres espècies de llenties d’aigües o macrofits.

 ‘Spirodela polyrrhiza’ té una distribució mundial i a la Península es troba a la conca hidrogràfica atlàntica, si bé a Catalunya només era coneguda a la zona de l’Empordà –esmentada fa més de 80 anys– i no s’havia identificat mai a la conca de l’Ebre ni en els voltants de Barcelona, i per extensió tampoc a la conca mediterrània.

 Els científics assenyalen al treball la necessitat de protegir l’espècie i garantir la seva conservació, ja que tot i que pot viure en zones amb una alta concentració de nutrients i matèria orgànica, un augment de la temporalitat de les aigües pot disminuir les poblacions.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere