Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El sociòleg Gérard Bouchard examina l’aportació del Quebec a la cohesió social en les societats multiculturals / UV

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El sociòleg i historiador Gérard Bouchard impartirà una conferència dilluns que ve, dia 3 de febrer, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, amb el títol ‘Democràcia, diversitat i cohesió social’, en la qual examinarà l’aportació del Quebec a la cohesió social en societats multiculturals que com l’espanyola s’enfronten al repte de la integració de diferents grups ètnics i religiosos.

 El professor Gérard Bouchard i el filòsof Charles Taylor van copresidir la  Commissió Bouchard-Taylor, que va crear en 2007 el primer ministre del Quebec, Jean Charest, per a analitzar els problemes de l’acomodament polític raonable, admissible per motius culturals o religiosos al Quebec.

 La conferència l’ha organitzada l’Institut de Drets Humans (IDH) de la Universitat de València en el marc del programa de seminaris del Màster de drets humans, democràcia i justícia internacional, amb la col·laboració de la Fundació Canadà i Foro Deusto, dins de la programació de Claustre Obert, el centre de reflexió que ha creat el Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i el diari El País per a abordar els problemes d’actualitat. 

 L’acte se celebrarà a les 19 hores de dilluns 3 de febrer, a l’Aula Magna de l’edifici històric de La Nau i es podrà seguir permediauni.uv.es/tv. Serà moderat pel vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño. La presentació de Gérad Bouchard anirà a càrrec del professor Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia del Dret i investigador de l’IDH.

 La conferència se centrarà en l’anàlisi i l’avaluació dels resultats per al Quebec de la creació de la Comissió Bouchard-Taylor, set anys després. A partir de les fortaleses i les debilitats de les conclusions dels treballs d’aquesta comissió, el professor Bouchard plantejarà la conveniència de recomanar a altres països i regions imitar aquest exemple, salvant totes les distàncies. A més, el conferenciant presentarà el concepte de ‘laïcisme obert’, com a laïcisme inclusiu, i la seua pertinència en cas de països que com Espanya tenen una forta tradició catòlica. Així mateix, examinarà la relació de les societats occidentals democràtiques amb les tradicions religioses com ara l’islam o la religió sikh, que busquen fer-se visibles a l’espai públic. Finalment, Gérard Bouchard tractarà la qüestió de si convé establir una definició oficial del concepte de ‘valors propis’ (com en  el cas del projecte de llei de la ‘Carta dels valors del Quebec’) o si n’hi hauria prou amb un enfocament pragmàtic i específic de la idea d’interculturalitat, entesa aquesta com a pluralisme integrador.

 El programa de doctorat Drets humans, democràcia i justícia internacional, de la Universitat de València, dins del qual s’organitza la conferència, ha rebut del Ministeri d’Educació l’Esment d’Excel·lència, que a Espanya només han obtingut huit màsters d’àmbit jurídic.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere