Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les epidèmies van causar l’evolució del sistema immunològic dels europeus / UPF / CSIC

Notícia anterior
Notícia posterior

fotonoticia_20140203210012_800

 Investigadors de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i el CSIC han conclòs que l’evolució del sistema immunològic dels europeus es va realitzar a base de superar epidèmies.

 El treball s’ha centrat en la genètica del sistema immunològic de gitanos i romanesos europeus, i els científics han demostrat com van evolucionar sota els efectes de la pesta negra, uns resultats que es publicaran aquest dilluns en l’edició digital de la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ (Pnas).

 Segons ha informat la UPF en un comunicat, aquesta mostra de la població s’ha comparat amb població del nord-oest de l’Índia, d’on els gitanos són originaris, i s’ha vist que els gens que havien canviat en la població europea no ho havien fet en els habitants de l’Índia.

 L’equip va prendre mostres d’ADN dels tres grups i va comprovar que els tres gens del grup de receptors tipus Toll (TLR) del sistema immunològic van evolucionar de manera semblant en els gitanos i romanesos, sota l’efecte de la mateixa pressió selectiva, mentre que els habitants de l’Índia no van patir l’efecte de la selecció natural.

 L’evolució de la població europea s’ha determinat per múltiples causes d’ordre natural, entre les quals destaca el brot de pesta negra del 1348, que va exterminar entre el 30% i el 50% d’europeus.

 L’investigador de l’IBE que ha col·laborat en aquest estudi científic, Jaume Bertranpetit, opina que els resultats mostren la “importància que les epidèmies han tingut per modular la composició de les poblacions humanes actuals”.

 Estudis científics anteriors a aquest ja havien determinat que les epidèmies mortals afecten el sistema immunològic, perquè les persones amb gens més resistents sobreviuen i es reprodueixen, mentre que les que no els tenen, moren.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere