Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El científic Ignacio Cirac renova al capdavant d’una càtedra sobre informació quàntica a l’ICFO

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Juan_Ignacio_Cirac

 L’investigador i un dels principals líders mundials en física quàntica Ignacio Cirac ha renovat aquest dilluns al capdavant de la càtedra sobre informació quàntica que porta el seu nom des del 2007, fruit d’una col·laboració entre la Fundació Catalunya-La Pedrera i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

 La renovació s’ha oficialitzat aquest dilluns amb la firma del conveni, a la que han assistit la directora general de Fundació Catalunya-La Pedrera, Marta Lacambra; el president de la fundació, Germán Ramón-Cortès; el conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell; el director de l’ICFO, Lluís Torner, i el mateix Cirac, entre d’altres autoritats.

 La càtedra, que s’ubica al mateix ICFO –centre creat entre la Generalitat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)–, està dotada amb 600.000 euros per a quatre exercicis i té l’objectiu d’augmentar la capacitat d’atracció de talent internacional i la participació en projectes de primera fila mundial sobre informació quàntica, a més de promoure l’excel·lència i la difusió de la ciència i la tecnologia, ha explicat Lacambra.

 Ignacio Cirac (Manresa, 1965) és un dels líders mundials en física quàntica i ha realitzat contribucions fonamentals a l’avanç de la informació quàntica, el que li ha fet guanyar el Premi de la Societat Europea de Física (2005); el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació (2006); el Premi Carl Zeiss i el Premi BBVA Fronteres del Coneixement (2009); el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica, i el Benjamin Franklin Medal en Física (2009), entre d’altres.

 Cirac ha agraït la confiança continuada i les facilitats que li han donat perquè, del contrari, no haguessin estat possibles les investigacions realitzades els últims anys pels “temps difícils”, i ha assegurat que Catalunya i l’ICFO són referents mundials en informació quàntica, ja que han aconseguit captar a talent jove a través d  ‘aquest conveni.

 Torner ha dit que és un “honor i un plaer” tenir a Cirac, ja que a més de ser un líder mundial en el seu camp, ha ajudat contínuament al centre a fitxar a grans científics i donar-los les condicions adequades perquè puguin florir.

 Torner ha subratllat que en la física quàntica estan molts dels avenços que canviaran radicalment el món, i ha explicat que sempre els diu als seus fills adolescents que si no fumen i tenen sort “podran viure tot el segle XXI” perquè aquestes futurs troballes faran que viure 100 anys sigui alguna cosa habitual.

Continua la crisi

 Mas-Colell ha remarcat que la càtedra va començar el 2007, coincidint amb el començament de la conjuntura econòmica, i ha afirmat que aquesta encara no ha acabat: “La crisi s’acaba quan es recupera el nivell inicial del PIB per càpita. Hem començat a pujar però no s’ha acabat encara”.

 Aquesta situació ha agafat al sistema d’investigació català amb “bases sòlides”, gràcies en part al compromís polític –del seu govern i de l’anterior–, ja que el Govern ha tingut molt clar que mantenir l’excel·lència científica ajudarà a sortir reforçats de la crisi.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere