Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Catalunya té un 14,5% dels universitaris de l’Estat però rep l’11,1% en beques. A Catalunya el 60% dels estudiants té pares sense estudis superiors.

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

1309885231051

 Catalunya té un 14,5% del total d’universitaris de l’Estat però rep l’11,1% en beques, segons ha lamentat aquest dimarts el director de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), Pere Pardo, a la Comissió de Polítiques de Joventut del Parlament de Catalunya.

 Pardo ha dit que els llindars que estableix l’Estat per obtenir una beca “no s’ajusten a la realitat catalana”, per la qual cosa el Govern va decidir impulsar durant el curs 2010-11 un model propi de beques amb les d’Equitat –que busquen compensar l’augment del preu de les matrícules a Catalunya en funció de la renda– i les d’Excel·lència.

 També ha retirat la petició a l’Estat que traspassi a la Generalitat de Catalunya la gestió i el desenvolupament d’aquests ajuts, en compliment d’una sentència del Tribunal Constitucional (TC) del 2001 que així ho autoritzava.

 El secretari d’Universitats i Investigació de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, que ha centrat la seva intervenció en l’accés dels joves a la universitat, ha explicat que els dos pares del 60% dels estudiants no disposa d’estudis superiors, cosa que evidencia la consolidació de “la funció d’ascensor social” de les universitats públiques.

 Són dades del curs 2012-2013, que també reflecteixen que en el 18,9% dels casos els dos progenitors tenen carrera universitària i que en el 21%, en té un dels dos.

 Un altre indicador que, segons el Govern, reflecteix la funció d’ascensor social del sistema públic universitari és que a Catalunya el 45% de les persones d’entre 30 i 34 anys té una titulació superior –grau universitari o cicle formatiu superior–, segons l’OCDE.

 Això supera l’objectiu del 40% marcat per l’Estratègia Europa 2020, i situa Catalunya per davant dels Estats Units, Suïssa, França o Bèlgica, i per darrere de Corea, el Canadà, Israel, Noruega i Irlanda, entre d’altres.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere