El Govern de Catalunya destina 1,8 milions per afavorir la inserció laboral de 27.000 universitaris
La Conselleria d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), aportarà aquest any 1,8 milions d’euros al Consell Universitari de Catalunya perquè els distribueixi entre les universitats en el marc d’un nou programa d’inserció laboral que preveu beneficiar 27.000 estudiants universitaris dels últims cursos i acabats de llicenciar, graduats i doctorats.
Els beneficiaris podran ser de la Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, la Politècnica de Catalunya, la Pompeu Fabra, la Ramon Llull, la de Lleida, la de Girona, la Rovira i Virgili de Tarragona, l’Oberta de Catalunya, la de Vic i l’Abat Oliba CEU.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha agraït als 11 rectors d’universitats públiques i privades catalanes la col·laboració en les polítiques d’ocupació pel que afecta els universitaris, amb una visió transversal i integradora, que ha fet guanyar dimensió i eficàcia, ja que “la suma de recursos multiplica els resultats”.
El titular d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha assenyalat que les universitats accediran a polítiques del SOC per a ocupabilitat, amb l’objectiu de combatre el “desproporcionat” nivell de desocupació juvenil, tot i que els universitaris tenen un percentatge d’atur inferior a la mitjana (aproximadament 15% de desocupació, respecte del 34% de persones sense estudis, segons Puig).
“L’objectiu és que els estudiants tinguin més treball i més bo”, ha asseverat Mas-Colell, en una iniciativa que comportarà destinar personal específic per a aquesta tasca i espais físics i virtuals a les universitats.
Els 1,8 milions d’aquest any no modificaran els programes de beques actuals, sinó que serviran per reforçar les actuacions actuals d’ocupabilitat i incorporar nous instruments, en àmbits com l’orientació de la carrera professional i de la recerca de treball; assessorament per a la mobilitat laboral i per a l’afany emprenedor i creació d’empreses, i difusió i gestió de programes formatius que millorin l’ocupabilitat dels joves.
El rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, en nom de totes les universitats, ha constatat que la col·laboració institucional és una senya d’identitat històrica de la cultura catalana des de temps de la Mancomunitat, i ha advocat perquè el sistema universitari català “quedi impregnat d’ocupabilitat, afany emprenedor i feina”.
Per aquesta raó, ha confiat que aquest programa tingui continuïtat en el futur, cosa que les universitats han traslladat al Govern, que s’hi ha mostrat favorable, i fins i tot a incrementar la dotació si la situació pressupostària ho permet, tal com ha explicat Fernández i ha constatat el conseller Puig.
El conjunt de polítiques de la Generalitat convocades el 2013 i que també s’apliquen el 2014 per orientar, formar i inserir joves catalans al mercat laboral pugen a 50 milions d’euros, que es poden doblar amb els fons que l’Estat distribuirà per posar en marxa la garantia juvenil europea, segons el Govern.♦