Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Homenatge al pintor Jorge Ballester aquest divendres a La Nau / UV

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Ballester web,1

La Universitat de València i ‘Le Monde diplomatique’ retran homenatge a l’artista valencià Jorge Ballester aquest divendres, dia 7 de febrer, en un acte que se celebrarà a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, a les 19 hores sota el títol ‘Homenatge a Jorge Ballester’. El pintor va morir el passat 21 de gener.

 Ballester va ser un artista molt lligat a la Universitat de València i a la qual va col·laborar molt estretament en l’organització d’exposicions. En 2007 el Centre Cultural La Nau va produir una exposició antològica que es va realitzar sobre el seu oncle, l’artista i intel·lectual Josep Renau, amb motiu del centenari del seu naixement, i més tard, en 2011, la Universitat de València va produir i acollir en la seua seu històrica l’exposició ‘Ucronies, autòpsies, vendette. Jorge Ballester, memòria i prospectiva’, la primera mostra en solitari de Jorge Ballester després de la dissolució de l’Equip Realitat fa més de trenta-cinc anys, una exposició molt ambiciosa amb més d’un centenar d’obres i tres sales de l’edifici de La Nau gràcies a la qual la societat valenciana va conèixer la producció inèdita d’aquest artista. 

 Amb ‘Le Monde diplomatique’ en espanyol es va vincular des de l’any 2002 i va exercir com a director artístic de la publicació del mensual així com de les altres publicacions de l’editorial.

 L’acte d’homenatge a l’artista valencià recentment desaparegut comptarà amb les intervencions de la filla de l’artista Pampa Ballester; la senadora Carmen Alborch; el director general de l’edició espanyola de la publicació mensual de ‘Le Monde diplomatique’, Ferran Montesa i el vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño. Durant l’acte, i en memòria a l’artista, es projectaran els dos vídeos ‘Retrat d’un home que pinta’ i ‘Ucronies. Jorge Ballester. Pintant sota la lluna’, que la Universitat va produir ex profeso per l’exposició de Jorge Ballester i que va dirigir l’escriptor i productor audiovisual Joan Dolç, amic de l’artista. A més, a més, el nebot de l’artista, Antonio Ballester, oferirà una intervenció musical.

 Sobre Jorge Ballester 

Nascut a València el 1941, en una llar d’artistes, son pare era l’escultor Antonio (Tonico) Ballester i el seu oncle, el grafista, pintor, cartellista, fotomuntador i intel·lectual Josep Renau,  als cinc anys va emigrar a Mèxic, com altres exiliats republicans. Acompanyat dels pares i el germà, es va retrobar amb els oncles, Manuela Ballester i Josep Renau, a Mèxic. Però el seu exili no va suposar una erosió, una pèrdua o una tragèdia personal, sinó que el context familiar va fer que coneguera i s’impregnara de les idees de destacats membres de l’exili intel·lectual republicà, entre els quals, per citar-ne alguns, hi havia Buñuel, León Felipe, Juan Rejano, Pedro Garfias, Max Aub o Ramón José Sender. Al llarg dels anys, a més de residir a València, Jorge Ballester ha residit en altres ciutats com ara Ciutat de Mèxic, Roma i Los Angeles, que han influït en el seu discurs artístic. Fundador de l’Equip Realitat el 1966 juntament amb el pintor Joan Cardells, amb el qual va compartir aquest projecte durant més d’una dècada, va decidir prosseguir-lo després que aquest l’abandonara, amb el fotògraf Enrique Carrazoni i després en solitari. Després de la dissolució en els anys 80 de l’Equip Realitat, Ballester continua pintant, però en la intimitat, i no exposa (com a màxim, presta alguna obra per a alguna exposició col•lectiva). Professionalment es decanta pel disseny gràfic i el disseny d’arquitectura, camp en el qual va realitzar el disseny, a la manera de Félix Candela, dels dos edificis principals de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, un projecte executat per aquest arquitecte espanyol a l’exili que no va arribar a veure culminat pel seu traspàs.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere