Descoberta una nova funció per als RNAs no codificants / UPF
Un treball científic realitzat per investigadors del Grup de Recerca en Senyalització Cel·lular, centre que dirigeix Francesc Posas al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i de l’European Molecular Biology Laboratory (EMBL) de Heidelberg (Alemanya) ha demostrat l’existència d’una nova classe d’ARNs no codificants (lncRNA) rellevants per al procés d’adaptació cel·lular a canvis ambientals.
Aquest treball, publicat el divendres, 7 de febrer, a l’edició digital de la revista “Molecular Cell”, significa un important avanç en el camp de la biologia molecular i s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració entre el Grup de Recerca de Senyalització Cel·lular dirigit pels professors Francesc Posas i Eulàlia de Nadal, i el grup de l’EMBL dirigit per Lars Steinmetz.
La presència de lncRNA o RNAs no codificants existeix en tots els organismes estudiats, malgrat això, la seva funció no està completament elucidada. Els resultants d’aquest treball permetran entendre millor el paper dels lncRNAs en la fisiologia cel·lular.
Indispensable per a la seva supervivència és adaptar-se a l’estrès cel·lular
Totes les cèl·lules han de ser capaces d’adaptar-se als canvis que es produeixen en el seu entorn per sobreviure a les situacions d’estrès cel·lular. Aquesta resposta d’adaptació és coordinada per cinases de resposta a estrès (SAPKs), que reprogramen l’expressió dels gens de les cèl·lules per protegir-les.
Com ha manifestat Eulàlia de Nadal, coautora del treball, “l’equip de recerca català ha demostrat que, en resposta a estrés, l’activació de la SAPK (Hog1) promou la transcripció de lncRNAs que solapen amb regions codificants (gens). L’exemple descrit és el lncRNA que serveix per regular la transcripció de Cdc28 (CDK1), la cinasa reguladora del cicle cel·lular de llevats”.
Una via de senyalització cel·lular identificada per primera vegada
La presència de la SAPK i el lncRNA causen un canvi en l’estructura de l’ADN i una remodelació de cromatina que comporta un augment del mRNA de Cdc28. Aquest augment de transcripció representa un increment dels nivells de proteïna que modula el cicle cel·lular i afavoreix un restabliment més eficient del creixement un cop les cèl·lules s’han adaptat a l’estrès.
En conclusió, els investigadors demostren per primera vegada que una via de senyalització controla la transcripció de lncRNAs en resposta a estímuls externs. Aquesta nova classe de lncRNAs representa un nou mecanisme de regulació gènica i control del cicle cel·lular.♦
Treball de referència: Nadal-Ribelles M., Solé C., Xu Z., Steinmetz L.M., de Nadal E., Posas F.(2014) : ” CONTROL OF CDC28 CDK1 BY A STRESS-INDUCED lncRNA“, Molecular Cell 53, 1-13, February 20, http://dx.doi.org/10.1016/j.molcel.2014.01.006.