Presentació del llibre ‘L’aire que respirem’, del professor de la Facultat de Química Xavier Giménez / UB
Aquest dijous, 13 de febrer, a les 19.30 hores, la llibreria Alibri (c/ Balmes, 26) acull la presentació del llibre L’aire que respirem. Històries sorprenents sobre l’atmosfera, els gasos que conté i el nostre entorn (Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2014), de Xavier Giménez Font, professor del Departament de Química Física de la Universitat de Barcelona. L’acte serà presentat per David Bueno, professor i investigador del Departament de Genètica de la UB i codirector i coordinador de la col·lecció de divulgació científica Catàlisi, dins de la qual s’ha publicat aquesta obra. També hi intervindrà José Costa López, catedràtic emèrit d’Enginyeria Química de la UB i degà de l’Il·lustre Col·legi Oficial de Químics de Catalunya.
Inspirar i expirar són actes reflexos del cos. Respirar és sinònim d’estar viu, i amb aquest gest inconscient —que fem entre vuit i quinze cops per minut en repòs— introduïm als pulmons aproximadament mig litre d’aire, tot empassant-nos uns vint mil trilions de molècules. Aquest llibre explica què són aquestes molècules, de quantes maneres diferents —aclaparadores unes vegades, encisadores d’altres— es manifesten, d’on vénen i què fan un cop entren al nostre cos. Entre anècdotes i fets històrics, l’obra parla de l’aire i de l’atmosfera, del medi ambient, de la indústria, de la societat, del món, dels planetes i fins i tot de l’Univers, de substàncies que ens permeten respirar i alhora ens enverinen, tot relligant en un mateix paràgraf temes com ara els pneumàtics i els anells de Saturn, la flama d’una espelma i l’atmosfera de Venus.
El llibre es divideix en dotze parts, integrades per capítols curts sobre temes molt concrets: mecànica quàntica, l’ozó i la salut, el foc, el diòxid de carboni, l’efecte hivernacle, el futur de l’hidrogen, el petroli, etc. Aquesta organització facilita la lectura de l’obra i permet abordar cada capítol independentment i en l’ordre en què es prefereixi. No obstant això, tots ells estan units pel fil conductor de l’aire, la substància que s’explica a mesura que el lector s’endinsa en l’obra i n’adquireix informació de manera gairebé imperceptible.
Així, el professor Giménez Font fa un repàs complet, amè i exhaustiu de la gran influència i la innegable presència que té la química en la nostra societat i en les nostres vides. Des del tabac fins als cotxes híbrids, des del canvi climàtic fins a la suor corporal. Absolutament tot és química.
Xavier Giménez (Barcelona, 1963) és doctor en Química Física per la UB, on exerceix com a docent investigador. El seu camp de recerca se centra en la química teòrica i computacional, i més concretament en la simulació quàntica de reaccions químiques. També ha estat investigador a la Universitat de Perusa (Itàlia), al Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) de París, i a la Universitat de Califòrnia-Berkeley. Ha publicat nombrosos articles científics en revistes especialitzades, així com articles de divulgació, sobretot en premsa local. Aquest és el seu primer llibre de divulgació científica.♦