Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de València demana respecte a la comunitat científica, arran declaracions polítiques per la definició de valencià en el nou diccionari de l’AVL

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

avl,0

La Universitat de València demana respecte a la comunitat científica, i lamenta les declaracions polítiques per la definició de valencià en el nou diccionari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). En un comunicat, la institució acadèmica també exigeix “l’acatament de les sentències judicials que avalen la unitat lingüística de valencià i català”.

 El comunicat assenyala: “Les declaracions polítiques respecte a la definició de valencià apareguda al nou diccionari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua han generat una tensió que ha esdevingut en actes vandàlics i amenaces a la integritat de les persones, que no són acceptables i que alteren la convivència ciutadana”.

 En l’escrit, la Universitat de València “rebutja amb la màxima contundència les amenaces rebudes pel professor Ramón Ferrer, en la seua qualitat de president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i alhora demana a l’autoritat competent la màxima vigilància i diligència per evitar la reproducció dels fets i, més encara, la seua potencial conversió en actes de violència”.♦

 COMUNICAT COMPLERT

 

COMUNICAT DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA RESPECTE A LES DECLARACIONS MOTIVADES PER LA DEFINICIÓ DE VALENCIÀ EN EL DICCIONARI DE L’AVL

Les declaracions polítiques respecte a la definició de valencià apareguda al nou diccionari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua han generat una tensió que ha esdevingut en actes vandàlics i amenaces a la integritat de les persones que no són acceptables i que alteren la convivència ciutadana.

La Universitat de València rebutja amb la màxima contundència les amenaces rebudes pel professor Ramón Ferrer, en la seua qualitat de president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i alhora demana a l’autoritat competent la màxima vigilància i diligència per evitar la reproducció dels fets i, més encara, la seua potencial conversió en actes de violència.

Pel que fa a la definició de valencià, la sentència número 474/2006 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) assenyala que “l’única raó de la posició de la Generalitat és l’obstinació de la ignorància i el rebuig dels criteris científics que avalen la unitat lingüística”.

Amb una gran quantitat de sentències, la darrera de les quals va ser dictada pel TSJCV en juliol de 2013 (núm. 4/2013), el tribunals han generat suficient jurisprudència per afegir suport legal al reconeixement de la unitat lingüística entre el valencià i el català. De fet, el Tribunal Constitucional ja va concloure en 1997 que la denominació estatutària no és una denominació excloent. Igualment, la darrera sentència del Tribunal Suprem, de 2012, reitera que el valencià i el català són la mateixa llengua.

La Universitat de València ha desenvolupat un treball constant pel manteniment de la dignitat del valencià. Així destaca l’important esforç en la normalització de l’ús de la llengua desenvolupat al si de la institució acadèmica pels departaments, centres, instituts d’investigació i serveis.

En aquest context el Consell de Direcció de la Universitat de València, la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, el Departament de Filologia Catalana, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (seu de València) i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València demanen el respecte a la comunitat científica universitària en aquesta matèria, així com l’acatament de les sentències judicials que avalen la unitat lingüística de valencià i català.♦

 València, 10 de febrer de 2014 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere