Identifiquen un biomarcador que prediu la supervivència dels pacients amb el càncer renal més freqüent i agressiu / VHIR
Investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han identificat per primera vegada un nou biomarcador que prediu la supervivència dels pacients amb el càncer renal més freqüent i agressiu. Els resultats de l’estudi, publicat a ‘Cancer Research’, poden representar un canvi de paradigma en l’atenció i el tractament de pacients. “El tumor aparentment més benigne pot arribar a ser tan greu com els més invasius si els nivells del biomarcador són alts”, alerta la doctora Anna Meseguer, cap del grup de Fisiologia Renal del CIBBIM-Nanomedicina, que ha dut a terme la investigació en col·laboració amb el Servei d’Urologia i Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.♦
NOTICIA AMPLIADA :
Investigadors del grup de Fisiologia Renal del CIBBIM-Nanomedicina al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), en col·laboració amb el Servei d’Urologia i Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, han identificat per primera vegada un nou biomarcador, el pSTAT-3 Ser727, present en els tumors de càncer renal de cèl·lula clara (ccRCC), que prediu la supervivència dels pacients. L’estudi, publicat a Cancer Research, pot suposar un canvi de paradigma en l’atenció i el tractament dels pacients.
“El tumor aparentment més benigne pot arribar a ser tan greu com els més invasius, si els nivells del biomarcador són alts”, alerta la Dra. Anna Meseguer, cap del grup de Fisiologia Renal, després de confirmar els resultats obtinguts in vitro en una cohort de 98 pacients de ccRCC atesos al Vall d’Hebron, amb més de cinc anys de seguiment clínic.
A partir de la presència del biomarcador en una mostra tumoral, els investigadors han comprovat que “tumors classificats en el mateix grup de risc i aparentment similars poden comportar-se de manera molt diferent i determinar la supervivència dels pacients, que pot oscil·lar entre 17 i més de 70 mesos”, segons indica l’autora principal de l’estudi, la Dra. Messeguer.
Fins ara, un càncer inadvertit
El ccRCC és el tipus més agressiu i freqüent de totes les formes de càncer renal i es caracteritza per la falta de signes, símptomes o anomalies bioquímiques que permetin detectar-lo. Actualment no existeixen mètodes de diagnòstic i pronòstic i per això, sovint es descobreix per sorpresa: “prop d’un 30% dels pacients amb ccRCC es diagnostiquen massa tard, generalment de forma incidental quan se sotmeten a una altra prova d’imatge per a l’estudi altres símptomes”, assegura el Dr. Enric Trilla, metge adjunt del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. I en aquests casos, lamenta que “sovint és massa tard perquè ja han desenvolupat metàstasi i la taxa de mortalitat és del 95%”. No obstant, a banda d’aquest grup de pacients, el metge adverteix que “un terç dels pacients amb tumors de ccRCC localitzats que es tracten amb nefrectomia (extirpació del ronyó) també desenvolupen metàstasi en els mesos posteriors a la cirurgia”.
El diagnòstic i la monitorització del ccRCC requereix de contínues i cares proves d’imatge que no permeten fer un diagnòstic precoç de la malaltia ni preveure com evolucionarà el tumor. Per això, els metges no disposen de marcadors per recomanar de forma fiable el millor tractament, ja sigui nefrectomia total, nefrectomia parcial, tractaments immunomoduladors i/o antiangiogènics.
Amb el descobriment del biomarcador pSTAT-3 Ser727, que ja s’ha protegit amb una patent europea (PTC), els investigadors volen desenvolupar un sistema per introduir-lo de forma rutinària: “la seva utilització en la pràctica clínica ajudaria de forma molt important a estratificar millor els pacients i a fer un seguiment i tractament més acurat en base als nivells del marcador”, explica el Dr. Trilla.
El mètode actual per decidir la recomanació terapèutica es basa en els paràmetres morfològics i patològics del tumor, així com en l’estat clínic del pacient. Amb aquest nou marcador independent, es podria, per exemple, evitar la nefrectomia en pacients que presenten tumors petits, inferiors a 4 cm de diàmetre, si es determina que són de bon pronòstic, ja que depenent de les condicions del pacient, com ara l’edat avançada, els problemes cardiovasculars i la diabetis, l’extirpació del tumor és un risc més alt que la possibilitat de metàstasi o creixement del tumor. En aquests casos, amb el nou sistema el metge recomanaria un seguiment del pacient més continu i tractaments alternatius a la cirurgia.
Seguiment del biomarcador
En un estudi previ, el mateix grup de recerca del VHIR ja va fer una important contribució en la detecció d’aquest càncer, identificant una proteïna de membrana, la HAVRC/KIM-1, que està expressada en el tumor i és alliberada a l’orina en pacients afectats de ccRCC. En aquella recerca, els investigadors van demostrar que els nivells d’aquesta proteïna en l’orina es correlacionaven amb les característiques patològiques del tumor i, per tant, constituïa un innovador mètode de diagnòstic alternatiu a les biòpsies invasives.
En el present estudi, els investigadors han volgut aprofundir en les conseqüències de l’expressió anòmala de la HAVRC/KIM-1 en els tumors i han descobert que controla gens importants pel creixement i la progressió tumoral. En concret, d’entre d’altres gens, controla el que codifica per a la interleukina-6 (IL-6), activant el factor de transcripció STAT-3 que al seu torn indueix l’expressió de gens implicats en el creixement de tumor, la formació de nous vasos (angiogènesi) i la inhibició de la mort cel·lular (apoptosi), totes elles característiques que contribueixen a la progressió tumoral i la metàstasi.
Els investigadors estan en fase de valorització d’una patent europea, validant la pSTAT-3 Ser727 com a marcador de supervivència en una segona cohort independent de 125 pacients amb ccRCC i 5 anys de seguiment, i desenvolupant una aplicació informàtica per a la quantificació automatitzada del biomarcador que permeti l’arribada al mercat d’un kit diagnòstic.♦
Article de referència: Cuadros T, Trilla E, Sarro E, Vilà MR, Vilardell J, De Torres I, Salcedo M, López-Hellin J, Sànchez A, Ramon y Cajal S, Itarte E, Morote J, Meseguer A. HAVCR/KIM-1 activates the IL-6/STAT-3 Pathway in ccRCC and Determines Tumor Progression and Patient Outcome. Cancer Research1671.2013; Published OnlineFirst January 3, 2014.