Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UAB amplia la seva oferta de cursos massius en línia

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

moocs

La Universitat Autònoma de Barcelona ha ampliat enguany la seva oferta de MOOC a la plataforma Coursera amb cursos sobre sistemes digitals, correcció d’estil en castellà i impacte mediàtic dels jocs olímpics. Aquests cursos estan rebent una gran acollida, com ja va ser el cas dels primers MOOC impartits per la UAB sobre egiptologia i càlcul. Està previst que, durant els propers mesos, s’obri també la inscripció a nous cursos sobre cultura i sexualitat, polítiques públiques i ensenyament en anglès per a professors que no en són parlants nadius.

 La inscripció resta oberta durant els mesos anteriors a l’inici de cada MOOC. El curs “Digital Systems – Sistemes Digitals: de les portes lògiques al processador”, que s’impartirà a partir del proper 17 de febrer i està molt enfocat a estudiosos de l’àmbit informàtic, té 11.585 persones inscrites. Dos més tenen actualment obert el període d’inscripció: el curs “Correcció i estil en espanyol”, que s’iniciarà el 5 de maig, i “The Olympic Games and the Media”, que arrencarà el 2 de juny.

 D’altra banda, s’espera obrir pròximament la inscripció al curs “Representacions culturals de la sexualitat”, impartit per la professora Meri Torras. I, de cara al proper curs, està prevista la realització de dos MOOC més: “Democràcia i decisions públiques: una introducció a l’anàlisi de polítiques públiques” (dirigit per Joan Subirats) i “English for Teaching Purposes” (dirigit per Enric Serra). Aquests dos últims han rebut recentment ajuts de la Generalitat a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

 Aquests nous cursos se sumen als primers impartits per la UAB, durant el 2013 (“Pre-Calculus” i “Egiptologia”, subvencionat aquest últim també per l’AGAUR), que ja van assolir una gran acceptació, amb més de 43.000 inscrits entre els dos.

Disseny de sistemes digitals

 Els professors Elena Valderrama, Jean-Pierre Deschamps i Lluis Terés imparteixen el curs “Digital Systems – Sistemas Digitales: de las puertas lógicas al procesador”, un curs bilingüe espanyol-anglès que s’impartirà amb el suport de vídeos i materials en ambdós idiomes també. Aquest MOOC s’iniciarà el proper 17 de febrer.

 El curs tracta sobre els fonaments del disseny dels circuits digitals actuals. Proporciona coneixements per dissenyar sistemes digitals de complexitat mitjana i per comprendre el funcionament dels computadors al seu nivell més bàsic, entre d’altres habilitats. Aquest MOOC, a més, és un pas obligat per a qui desitgi aprofundir en temes com ara el hardware de computadors o els circuits integrats d’aplicació específica (robòtica, biònica, control industrial, etc.).

 Es considera un curs especialment adequat per a estudiants de primers cursos d’enginyeries relacionades amb les tecnologies de la informació i de les comunicacions (TIC), com també per a persones que vulguin introduir-se en el món dels sistemes digitals. Per seguir-lo, cal tenir coneixements previs sobre sistema de numeració binari, programació i bases de l’electricitat i l’electrònica.

Un MOOC sobre filologia

 El dia 5 de maig, començarà el curs “Correcció i estil en espanyol”, que imparteix el catedràtic del Departament de Filologia Espanyola Santiago Alcoba. Està dedicat a potenciar l’interès per la correcció de textos propis i aliens. No es tracta d’un curs de redacció, ni d’edició, ni de traducció, sinó que està enfocat a potenciar l’interès per les formes preferibles i l’atenció davant les expressions errònies o impròpies. S’identificaran les possibles incorreccions d’expressió i s’estudiaran i avaluaran alternatives i variacions en casos específics.

 Pel que fa als textos aliens, es vol suscitar l’atenció a què es diu i com es diria millor (amb més claredat, precisió i propietat). Pel que fa als textos propis, es fomenta la preocupació per indagar com dir millor allò que es vol dir, amb el mateix objectiu de trobar un estil de més qualitat argumentada lingüísticament que en la correcció de textos aliens.

 Aquest MOOC està destinat a estudiants de llengua espanyola i de llengua espanyola estrangera, així com de filologies, traducció i interpretació, ciències de la comunicació, ciències de l’educació, humanitats, etc.

L’impacte mediàtic dels jocs olímpics

 El 2 de juny arrencarà el curs “The Olympic games and the Media”, creat pel Centre d’Estudis Olímpics de la UAB i impartit íntegrament en anglès per Emilio Fernández Peña, professor del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat.

 Tindrà una durada de cinc setmanes i s’adreça principalment a estudiants de grau tot i que està obert al públic en general. Tractarà sobre el paper dels mitjans de comunicació al desenvolupament dels jocs olímpics: com s’han convertit en entitats que financen els jocs (drets televisius, programes de patrocini…) i en els difusors del seu sistema de valors. Es parlarà també del paper d’aquest esdeveniment en la cultura contemporània, dels símbols i rituals dels jocs, les cerimonies d’apertur ai cloenda, de la seva difusió a les xarxes socials…

 Els estudiants inscrits a aquest MOOC rebran cada setmana materials docents en format audiovisual i escrit i hauran de respondre preguntes concretes i realitzar diversos assaigs.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere