Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Presentació del primer grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques / UB / UPC

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Joan Roca, xef d’El Celler de Can Roca, ha explicat durant la presentació (14/02/2014) del primer grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques de l’Estat espanyol que «la raó d’aquest projecte, que uneix moltes entitats, és aconseguir cuiners més ben formats que nosaltres i que puguin continuar amb la feina feta adquirint nous coneixements». Com a impulsor i assessor gastronòmic del nou ensenyament, Roca considera que «el sector ha forçat que aquest nou grau sigui una realitat».

 Les manifestacions del reconegut xef català han tingut lloc davant de trenta-cinc cuiners congregats a l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme (CETT-UB) per conèixer les característiques dels nous estudis i poder aportar possibles millores al pla d’estudis proposat.

 Nan Ferreres, coordinadora general del grau i directora del CETT-UB, ha estat la responsable de presentar el contingut i l’estructura acadèmica del nou grau. Seguidament, Màrius Rubiralta, director del campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, ha remarcat: «Teníem un deute amb un sector que ha creat riquesa i que ha creat país donant-li visibilitat internacional». Rubiralta ha explicat que, «un valor afegit d’aquests estudis, sumat a la ciència i la innovació, és la preocupació per la salut i la prevenció». «Aquest grau —ha assenyalat— culmina l’ampli projecte de la UB dedicat a l’alimentació i que s’estructura en tres eixos: salut, restauració i gastronomia».

 El primer grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, que es posarà en marxa el mes de setembre d’enguany, és una iniciativa liderada per la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), dos centres públics de referència, mitjançant l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme, centre adscrit a la UB, el campus de l’Alimentació de la UB a Torribera (Santa Coloma de Gramenet), l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (UPC) i la Fundació Alícia.

 Roser Romero del Castillo, coordinadora del grau per part de la UPC, ha explicat la importància que aportaran els coneixements de la matèria primera de la cuina, és a dir, del producte. Que els cuiners més o menys innovadors disposin d’aquest coneixement «els ajudarà a fer que puguin demanar o proposar al sector productiu millores i canvis en els productes, en funció de les necessitats de la cuina o del disseny dels plats, creant un feed back i donant sentit a la famosa frase “del camp a la taula”», ha explicat.

 Elena Roura, responsable del Departament de Salut i Hàbits Alimentaris de la Fundació Alícia, ha declarat que la Fundació està encantada de participar en aquest projecte transversal i que aportaran el seu objectiu de recerca per tal que la gent mengi millor, en definitiva, més sa. 

 Experiència i coneixement expert

 La formació del grau uneix l’experiència acadèmica i el coneixement dels diferents centres universitaris en les seves respectives àrees d’expertesa: alimentació, nutrició i dietètica, ciències agroalimentàries, ciències culinàries i gastronomia.

 A més del caràcter interuniversitari, el nou ensenyament també és pioner pel model de col·laboració publicoprivada i per la participació en el disseny dels cuiners i professionals més rellevants del sector, així com de la indústria gastronòmica i de l’alimentació.

 El nou grau s’impartirà a les instal·lacions del CETT-UB, però també es faran activitats específiques al campus de l’Alimentació de la UB, on s’imparteixen estudis adscrits a la Facultat de Farmàcia, a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (UPC) i als espais de la Fundació Alícia.

 Vinculació a la UB-Bullipèdia

 A més, el nou grau incorpora el coneixement del treball sobre el fet culinari desenvolupat per la Bullipèdia, projecte liderat per Ferran Adrià en el marc d’El Bulli Foundation, i dels grups acadèmics interdisciplinaris de la Unitat UB-Bullipèdia, impulsada per la UB el 2012.

 El CETT disposa de l’aula UB-Bullipèdia, que facilitarà a l’alumnat, al professorat i a l’equip d’El Bulli un entorn per reflexionar i per facilitar la creativitat per a la recerca de productes, tècniques i elaboracions culinàries que formaran part de la Bullipèdia.

 Nous professionals

 El programa formatiu respon a una nova visió des de les ciències culinàries i gastronòmiques per proporcionar nous perfils professionals que atenguin les noves exigències de la societat, l’empresa alimentària i el sector de la restauració.

 El grau és la resposta universitària per preparar professionals amb competències per donar resposta a la transformació sostinguda que han experimentat durant les darreres dècades les activitats relacionades amb la cuina i la gastronomia. Entre altres canvis, hi ha una concepció més global de la nutrició i la salut, l’explosió d’avantguarda en la restauració comercial amb xefs orientats a la creativitat i, finalment, el creixement dels desplaçaments i les activitats turístiques vinculades a la gastronomia.

 La nova titulació interuniversitària s’orienta a oferir als futurs graduats una formació adequada en aquelles matèries relacionades amb la ciència i la tecnologia aplicades, l’operativa i la gestió econòmica de la pràctica culinària, a més d’incloure altres àmbits més recents, com ara la consultoria, la promoció del patrimoni gastronòmic, la comunicació o la recerca.

 Itineraris formatius europeus

 El nou grau és una formació universitària homologada i adaptada en la seva totalitat als requeriments de l’espai europeu d’educació superior (EEES). Atès el seu caràcter multidisciplinari i les diferents possibilitats de desenvolupament professional que ofereix, el nou ensenyament facilita diferents nivells d’especialització. El currículum del grau no replica el d’altres ensenyaments, si bé es fonamenta en diverses disciplines científiques, sempre enfocades des de la perspectiva culinària i gastronòmica.

 Així, permet a l’alumnat triar entre dos itineraris d’especialització: el de Direcció d’Alta Cuina i Innovació Gastronòmica i el de Direcció Culinària i Innovació en la Indústria Alimentària i Col·lectivitats.

 Recerca i innovació

 Les universitats i els centres promotors de la incorporació dels estudis culinaris i gastronòmics a la universitat a través d’aquest nou grau interuniversitari desenvolupen amb èxit activitats i projectes de recerca i desenvolupament (R+D+i) en els àmbits generals de l’agroalimentació, la indústria alimentària, el turisme, l’hoteleria i la gastronomia.

 També impulsen la col·laboració en recerca amb el sector privat i amb les administracions, així com l’establiment d’acords de recerca conjunta amb altres universitats d’abast internacional.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere