Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El campus Terres de l’Ebre de la URV introdueix la realitat augmentada com a eina educativa en Educació Infantil i Primària

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

intel-realidad-aumentada

El campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili introdueix la realitat augmentada com a eina educativa en Educació Infantil i Primària. Els estudiants del campus dissenyen tres activitats didàctiques utilitzant la geolocalització sonora amb GPS.

 Les possibilitats de la música i els sons del voltant com a eina d’ensenyament i aprenentatge a les aules poden ser gairebé infinites. Al campus Terres de l’Ebre de la URV enguany han posat en marxa el projecte Realitats Sonores Augmentades, una iniciativa que forma part d’un projecte més ampli anomenat Despertar auditiu, que es du a terme des de fa 3 cursos conjuntament amb la UAB, codirigit pels professors Laia Viladot (UAB) i Joan Vidal (URV-CTE).

 “Proposem recuperar el concepte social de música, entenent que la música no és una pràctica elitista que només pot ser practicada per una minoria de la població, sinó que és una conducta humana que forma part de la nostra vida quotidiana. I també pretenem recuperar la relació entre el paisatge i el so”, explica Vidal.

 El projecte Realitats Sonores Augmentades forma part de l’assignatura Ensenyament i Aprenentatge de la Música que s’imparteix en el tercer curs del Grau d’Educació Infantil i enguany s’ha ampliat als estudiants que fan tercer del Grau d’Educació Infantil i Primària especialitzats en Música. Una primera part del projecte s’ha desenvolupat fa unes setmanes i hi han participat 14 alumnes (11 d’infantil i 3 de primària).

 Concretament, els alumnes han dissenyat tres activitats didàctiques per treballar diferents capacitats i competències amb alumnes d’Infantil i Primària. Totes elles fan servir sons geolocalitzats que s’activen a través de GPS. Els nens, equipats amb un mòbil i uns auriculars, han de passejar i interaccionar amb el medi físic. Quan entren en el radi d’acció proper de les coordenades definides, llavors s’activa el so geolocalitzat.

 Una de les activitats, Passegem i escoltem, va adreçat a alumnes de cicle superior de primària i pretén ser una aproximació a diferents tipus d’escolta del paisatge sonor. Els proposa un passeig per tres espais diferents (el riu, el bosc de ribera i una carretera), i mentrestant, a través dels auriculars, escolten sons que han de decidir si corresponen o no amb el paisatge per on passen en aquell moment.

 La segona activitat, Una aventura d’hàbits saludables, va dirigir a segon cicle d’ensenyament infantil i, a través d’un conte, els proposa activitats relacionades amb la higiene personal, els esports i l’alimentació que fomenten els hàbits saludables.

 El tercera activitat, Walk, listen, relate, també va adreçada a alumnes de segon cicle d’ensenyament infantil i treballa els sons de l’entorn més proper als alumnes. Proposa un memory auditiu, on han de relacionar 4 parelles de sons geolocalitzats en diferents espais mentrestant segueixen un circuit amb un mapa.

 Per dur a terme les activitats s’ha comptat la col·laboració i assessorament del col·lectiu artístic Escoitar.org, que a més ha cedit gratuïtament el programa NoTours per mòbils Android.

 Algunes d’aquestes activitats s’estan posant en pràctica al col·legi de l’Assumpció de Deltebre, on s’ha dissenyat una gimcana auditiva. Al mes d’abril es tornarà a treballar el projecte amb els alumnes de tercer del Grau d’Educació Infantil.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere