Globaqua, un projecte per estudiar la gestió de l’aigua en el canvi global / CSIC
• Del 18 al 19 de febrer, té lloc a Barcelona la primera reunió de Globaqua, amb prop d’un centenar d’experts
• Liderat pel CSIC, compta amb la participació de 12 països i un pressupost de 7,5 milions d’euros
• Cinc rius d’Europa i un del Marroc seran objecte d’estudi
Quins són els escenaris futurs en una situació de canvi global? Com afectaran a la disponibilitat d’aigua, la seva qualitat i quantitat? Aquestes són les preguntes que es plantegen en
Globaqua, projecte europeu del VII Programa Marc.
Liderat per Damià Barceló, professor d’investigació del CSIC a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), compta amb la participació de 23 centres de recerca i universitats de 12 països (a més dels europeus, participaran Canadà i Marroc) i un pressupost d’uns 7,5 milions d’euros.
“L’aprovació d’ Globaqua per part de la Unió Europea”, remarca Damià Barceló, “ha estat conseqüència del bon treball realitzat en el projecte Consolider SCARCE, finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat. En aquell projecte estudiàvem la sequera com a element d’estrès per al medi aquàtic, i com poder fer front a futurs episodis de sequera lligats al canvi global i climàtic a la Mediterrània i en altres llocs d’Europa”.
“En aquest projecte parlem de canvi global perquè volem analitzar les circumstàncies generades pel canvi climàtic però també pels canvis socioeconòmics i com tot això afecta els rius i el seu entorn”, explica Alícia Navarro, investigadora del CSIC a l’IDAEA i gestora de Globaqua.
El projecte analitzarà els diferents factors d’estrès i a qui o què afecten, les seves conseqüències i com es gestiona tot plegat. Per fer les simulacions, els científics prenen com a referència els diferents escenaris climàtics plantejats pel Panell Intergovernamental per al canvi climàtic (IPCC en les seves sigles en anglès).
Aigua, sòl i socioeconomia
Varies conques seràn objecte d’estudi: la del riu Ebre (Espanya), la de l’Evrotas (Grècia) , el Sava (afluent del Danubi, que transcorre per Eslovènia, Croàcia, Bòsnia i Hercegovina -Sèrbia), l’Adigio (al nord-oest d’Itàlia), l’Anglian (Regne Unit), i el Souss Massa (Marroc). Cadascuna d’elles té una realitat ambiental i socioeconòmica diferent que planteja, en situació de canvi global, problemàtiques específiques.
Globaqua estudiarà aspectes hidrològics (quantitat d’aigua disponible, qualitat i la seva contaminació) però també estudiarà la geomorfologia del sòl, un aspecte al qual no sempre se li ha prestat l’atenció necessària, i que inclou aspectes com les edificacions o infrastructures tocant el riu, els sediments, el llit del riu, la vegetació de les riberes o la construcció d’embassaments.
Altres factors d’estrès que seran analitzats són la presència de patògens, l’explotació d’aigües subterrànies, l’alteració en l’ús del sòl. Els científics analitzaran aquests canvis afecten la biologia i el funcionament de l’ecosistema, i als serveis que ofereix a la societat (aigua, pesca, oci, energia… ). Finalment, s’analitzaran les implicacions de tot això (pèrdua de biodiversitat, efectes sobre el benestar de la societat) i estratègies de gestió (polítiques referents a l’aigua i l’ús del sòl, i prioritats).
A Espanya, a més de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC, també hi participen l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, la Universitat de Barcelona i la Universidad del País Vasco.
Els dies 18 i 19 de febrer se celebra el “kick-off” de Globaqua a Barcelona, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans.♦