Un nou MOOC tracta diversos gèneres i mitjans a través de les sèries televisives nord-americanes / UPF
“La tercera edad de oro de la TV“, és el nou MOOC que organitza la Universitat Pompeu Fabra, coordinat per Carlos Scolari i Jorge Carrión, professors dels Departaments de Comunicació i Humanitats, respectivament, i centrat en las relacions entre la televisió i altres discursos i mitjans, com ara la literatura, el còmic, els videojocs o el transmèdia.
Després d’obrir les inscripcions recentment (amb menys d’una setmana ja compta amb prop de 1.200 inscrits) i amb data prevista d’inici per al 6 de maig, el curs, ofert per la plataforma Miríada X, pretén debatre sobre aquestes noves estètiques i tractar diferents temes a partir d’algunes de les principals sèries de televisió nord-americanes dels darrers quinze anys.
Prop d’una vintena d’experts, crítics i investigadors, entre els quals Xavier Pérez i Jordi Balló, professors del Departament de Comunicació de la UPF; o Alberto Nahum (Universitat de Navarra), a banda d’alguns noms procedents de l’Amèrica Llatina i anglosaxona, com ara Paul Levinson, deixeble de Marshall Mc. Luhan, dotaran de rigor acadèmic la nova proposta.
Contingut i estructura
Les sèries de televisió nord-americanes que s’estudiaran han estat seleccionades perquè faciliten el tractament de diferents qüestions i temes particularment interessants. Així, per debatre sobre la vida urbana, s’ha escollit Mad Men; per parlar sobre la vida de frontera, Breaking Bad; o sobre el cos i la mort, Dexter. Los Soprano o The NewsRoom són altres de les produccions que hi tindran cabuda.
“La 3a. edad de oro de la televisión”, que va obtenir un ajut de prop de 15.000 euros de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya, consta de vuit setmanes de durada, amb una unitat de treball setmanal, i és obert, lliure i gratuït, amb la voluntat de convertir-se en una experiència d’aprenentatge global.
Cada unitat comença amb un diàleg entre els dos coordinadors; segueix amb dues entrevistes a sengles experts, que tracten de dues sèries de TV, i es complementa amb diferents materials (capítols de llibre o articles relacionats). A més, aprofitant la plataforma, es debatrà al voltant de cada sèrie i de cada temàtica. Finalment, hi haurà una activitat d’avaluació.
Els dos coordinadors del MOOC
Carlos Scolari és professor titular de Publicitat i Comunicació Audiovisual del Departament de Comunicació de la UPF. Les seves principals línies de recerca se centren en les narratives transmèdia i l’evolució dels mitjans, comunicació digital interactiva i la semiòtica de les interfícies. És coautor del llibre Lostologia: estrategias para entrar y salir de la isla (2011), i més recentment, deNarrativas transmedia (2013).
Jorge Carrión és professor del Departament d’Humanitats i coordinador del màster en Creació Literària de l’IDEC-UPF. El 2011 va publicarTeleshakespeare, que parla de sèries de televisió nord-americanes. Ha estat membre del consell de redacció de la revista Lateral i codirector de la revista Quimera. Col•labora en la premsa espanyola i hispanoamericana i és autor de novel•les, assajos, cròniques i llibres de viatges.
Propera posada en marxa de dos MOOC’s del TecnoCampus Mataró-Maresme
Organitzats per TecnoCampus Mataró-Maresme i amb les inscripcions obertes, el 4 de març s’inicien dos cursos MOOC que s’oferiran també a través de Miríada X. Es tracta d'”Innotools: Transforma tu idea de negocio (2a. edició)”, i “Robots i videojuegos en las aulas: Scratch y Arduino para profesores”, que en aquests moments ja compten ambmés de 3.000 inscrits cadascun.
“Innotools: Transforma tu idea de negocio” (2a. edició), dirigit per Màrian Buil, professora de l’Escola Universitària del Maresme (adscrita a la UPF), combina durant sis setmanes, l’explotació de dues eines: Mapa de l’Empatia i el Business Model Canvas, l’objectiu de les quals és formular propostes de valor úniques en la generació de models de negoci, per a processos d’emprenedoria o per a innovacions empresarials. Per mitjà d’eines àgils, col•laboratives i visuals, es pretén analitzar el mercat, la competència i calcular les possibles despeses i ingressos, així com aprendre a posar-se a la pell del consumidor.
“Robots i videojuegos en las aulas: Scratch y Arduino para profesores”, dirigit per Marco Antonio Rodríguez, expert en aquestes tecnologies i coordinador de continguts a Xnergic (una comunitat virtual per a joves basada en la passió per la tecnologia), està pensat per a professors de secundària i altres adeptes, que vulguin estimular per mitjà de noves eines l’interès dels seus alumnes en l’àmbit de la tecnologia: concretament, es tracta de donar a conèixer el programa Scratch i de la seva integració en les plaques Arduino, dos enginys que permeten l’aplicació electrònica per al disseny de robots i videojocs.
A banda dels dos MOOC que la UPF ja va oferir el curs passat i dels tres que actualment tenen les inscripcions obertes, n’hi ha d’altres programats per més endavant, amb inscripcions pendents d’obertura i data d’inici per determinar.♦