Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Representants de la cadena alimentària s’uneixen contra l'”escandalós” malbaratament de menjar / UAB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

1760_modal

A Catalunya es llencen a les escombraries 262.000 tones d’aliments en bon estat cada any

 Empreses, entitats i administracions que participen a les diferents etapes de la cadena alimentària han creat la Plataforma per a l’Aprofitament dels Aliments, amb l’objectiu de coordinar-se per frenar l'”escandalós” malbaratament de menjar en bon estat que hi ha actualment a Catalunya, de més de 262.000 tones cada any.

 La presentació de la plataforma ha tingut lloc aquest dijous a la Casa de la Convalescència de Barcelona, i hi ha participat una quinzena de representants dels integrants del grup, entre els quals destaquen l’Associació Agroecològica de Gallecs (producció), Caprabo (distribució), Fundació Alícia (restauració) i l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (consum), com tamé la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i entitats socials com la Fundació Banc dels Aliments i Creu Roja de Catalunya.

 Aquesta iniciativa, pionera a l’Estat i impulsada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), pretén que tots els agents de la cadena alimentària col·laborin per evitar el malbaratament de menjar i que estableixin estratègies conjuntes de sensibilització social.

 La plataforma ha impulsat el manifest ‘Prou Malbaratar Aliments’ per plasmar per escrit els seus objectius principals, entre els quals destaca reduir com a mínim a la meitat el malbaratament alimentari abans del 2025, seguint les recomanacions del Parlament Europeu.

 El document també compromet les entitats i empreses a sensibilitzar la societat sobre el malbaratament alimentari, oferir suport a la investigació i innovació, fer més transparent la informació sobre els residus alimentaris i promoure canvis normatius que afavoreixin l’aprofitament del menjar en bon estat, com també mesures econòmiques i fiscals orientades a la prevenció de les pèrdues.

 La portaveu de la plataforma, Gaby Susanna, ha destacat la importància que tants agents de la cadena alimentària s’hagin unit contra el malbaratament de menjar, cosa que hauria de ser “prioritari en l’agenda política”, especialment en un moment en què milers de famílies no tenen cobertes les seves necessitats nutricionals per la crisi.

 El vicerector de relacions institucionals i territori de la UAB, Manel Sabés, ha assegurat que la iniciativa pretén ser “alegre i optimista, mai punitiva”, i ha apel·lat a conscienciar la ciutadania que cada petit gest és important per lluitar contra el malbaratament.

Malbaratament anual

 El malbaratament alimentari a Catalunya es tradueix en 35 quilos de menjar en bon estat per persona cada any, la qual cosa suposa més de 262.000 tones en tot el conjunt, que ascendeixen a 750.000 si a les xifres de les llars, comerços i restaurants s’hi sumen l’agricultura, la indústria agroalimentària i la distribució a l’engròs.

 El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ha destacat que el malbaratament alimentari “debilita l’economia i els recursos de les famílies”, i ha instat a aprofitar els aliments, posant com a exemple el fet d’usar restes de carn per fer croquetes o canelons.

 La responsable de l’Àrea de prevenció i foment del reciclatge de l’Agència de Residus de Catalunya, Pilar Chiva, ha explicat que amb la “quantitat indecent” de menjar que es desaprofita actualment a Catalunya es podria alimentar mig milió de persones sense recursos, per la qual cosa ha destacat la importància de col·laborar amb les entitats socials des de totes les fases de la cadena alimentària.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere