Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UV descobreix un nou model de transport de virus clau per controlar la resistència de les plantes a les infeccions

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

UV proteinatabac web,2

Un equip d’investigadors, liderats pel catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València Ismael Mingarro, ha establert el model de transport de virus que pot resultar clau per al control de la resistència de les plantes a les infeccions. Els científics de la Facultat de Ciències Biològiques, en col·laboració amb el grup dirigit per Jesús A. Sánchez-Navarro, de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, IBMCP (CSIC/UPV), i en el marc del VLC/Campus, Valencia International Campus of Excellence, han estudiat la proteïna del moviment (30k MP) del virus del mosaic del tabac, la qual està implicada en el transport del genoma del virus d’una cèl·lula a un altra.

mingarro portada,4

 Els seus resultats modifiquen el model prèviament acceptat, ja que han demostrat que la proteïna 30k MP s’associa perifèricament a les membranes, però no les travessa. Aquestes conclusions s’acaben de publicar a la secció destacada d’Spotlight de la revista Journal of Virology.

 La rellevància d’aquesta troballa, segons Ismael Mingarro, radica en “la millora per entendre com funciona el mecanisme de transport dels virus, alhora que permet poder dissenyar noves estratègies per aturar-los”. El model topològic proposat en aquest treball és compatible amb les interaccions de les proteïnes del virus amb factors de la planta (hoste) prèviament descrites per altres laboratoris i que no es podien explicar amb l’anterior model de disposició estructural de la proteïna. A més a més, permet buscar nous factors que controlen aquests processos en els compartiments subcel·lulars adequats de les cèl·lules vegetals. “Donada la similitud de seqüència entre les proteïnes de moviment de distints gèneres de virus de plantes, és molt probable que aquesta disposició siga aquella que adopten aquestes proteïnes de forma general“, apunta Mingarro.

 Aquest treball culmina la recerca d’un dels projectes del grup de Proteïnes de Membrana, en el que durant més d’una dècada s’ha estudiat la importància de les membranes biològiques en el mecanisme de transport dels genomes de cinc virus diferents, la qual cosa fa possible tindre una visió global del cicle infectiu d’aquestos virus de plantes. 

 Ismael Mingarro dirigeix el Grup de Proteïnes de Membrana des de l’any 1999 a la Universitat de València, on el 2011 va esdevindre catedràtic al Departament de Bioquímica i Biologia Molecular. Els darrers anys ha dirigit set tesis doctorals i ha publicat nombrosos articles científics en revistes internacionals de reconegut prestigi. Recentment ha realitzat una estada de sis mesos com a Professor Invitat a la Texas A&M University (USA) per a fer estudis de biogènesi de proteïnes.♦ 

 The  Movement Protein Associates with but Does Not Integrate into Biological Membranes (#3648-13) Ana Peiró, Luis Martínez-Gil, Silvia Tamborero, Vicente Pallás, Jesús A. Sánchez-Navarro, Ismael Mingarro. (2014) Journal of Virology 88(5):3016-26

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere